El Servei de Primera Acollida ha duplicat les persones ateses en dos anys i arriba a les 12.285 el 2019

El conseller El Homrani alerta del col·lapse del sistema de refugi estatal i considera “urgent” el traspàs de les competències


Catalunya ha registrat un nou rècord de places de refugiats i ja en son 2.849 aquest 2019. Tenint en compte que l’any 2015 disposava de 28 places, ha multiplicat per 100 les persones que acull, segons el balanç de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del 2019, que s’ha presentat aquest dijous.

“En tres anys hem passat de 28 a 2.849 persones acollides gràcies a l’esforç de les entitats, en primer lloc, les administracions catalanes i la col·laboració de la ciutadania. Aquest exercici el volem fer amb totes les competències, tal com hem guanyat en tots els àmbits judicials”, ha destacat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i per això ha reclamat al Govern de Pedro Sánchez que faci efectiu el traspàs de competències d’acollida de refugiats.

Per la seva banda, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós,ha lamentat que el sistema espanyol d’acollida fa fallida, i fa fallida en el respecte dels drets humans”. “El potencial d’acollida és molt gran i quan es pugui gestionar des de la Conselleria, avançarem molt”, ha destacat.

El Homrani ha denunciat que l’Estat lidera el rànquing  de denegacions de peticions d’asil a Europa i deixa sense papers d’un dia per l’altre a persones refugiades que estaven en procés d’inclusió.

A més, ha assegurat, està trigant 10 mesos a fer les entrevistes per sol·licitar refugi quan per llei hauria de trigar 30 dies: “El col·lapse del sistema de refugi gestionat per l’Estat està generant més irregularitat i més vulnerabilitat en les persones. Per això el traspàs de les competències és una urgència”, tot i que –ha remarcat- “han d’anar acompanyades dels recursos necessaris”.

 “La Llei d’estrangeria continua deixant a moltes persones en situació d’irregularitat administrativa, que és un problema sobretot per qui la pateix, però també pel conjunt de la societat”. Per això el conseller ha demanat més honestedat a l’Estat i donar permisos de treball excepcionals per donar una oportunitat a persones en situació irregular, com fan altres països europeus.

Pel que fa als informes d’arrelament, al llarg de l’any s’han rebut 14.027 sol·licituds d’informes acreditatius del grau d’integració, ja sigui per obtenir l’arrelament social o per renovar la residència temporal, el que suposa un increment del 16%.

Servei de Primera Acollida

El Servei de Primera Acollida és un servei de la Generalitat en col·laboració amb els ens locals i els agents socials. En total,  s’ha prestat serveis directes a prop de 80.000 persones el 2019.

Aquest certificat s’obté després de cursar mòduls formatius o d’acreditar coneixements de llengua catalana, de l’entorn laboral i de la societat catalana i l’emeten i signen la Generalitat i els ens locals. Té efectes en tràmits d’estrangeria, com per exemple l’arrelament, que és la principal via de regularització per a les persones sense permís de residència. Com a novetat, s’ha començat a incloure formació en matèria d’igualtat.

Durant el 2019 s’han tramitat 12.285 noves sol·licituds per obtenir el certificat, el que suposa un augment del 106% de demanda respecte l’any anterior. Els principals demandants d’aquest servei son persones que provenen del Marroc, de Colòmbia i d’Hondures. Amorós ha destacat que aquest creixement es deu a la “major implicació dels ajuntaments”.

L’any passat es van atendre, a través del 012-Immigració, 36.241 consultes, un servei que cada cop és més usat pels professionals de l’àmbit municipal: el 63,4% de les consultes son formulades per personal d’administracions públiques, i el 34,1% han estat consultes de ciutadans.

L’any 2019 es va decidir ampliar el servei i incorporar informació informar sobre els drets laborals i els mecanismes de contractació de les persones que es dediquen al treball de cura. Per aquest 2020, l’aposta serà ampliar les consultes a l’àmbit de la igualtat de tracte i no discriminació.

Reconeixement de títols universitaris

Amb l’objectiu d’assessorar i acompanyar les persones titulades, el 2.010 es va posar en marxa el Servei d’Acompanyament al Reconeixement Universitari. Des d’aquell moment, s’han atès 38.424 consultes i s’han obert 7.144 expedients.

El 2019 s’han obert 1.382 expedients, un 24,2% més que el 2018. El perfil del sol·licitant correspon a una dona d’entre 30 i 44 anys, nascuda a un país sud-americà i titulada en Ciències Socials o Jurídiques. La majoria dels sol·licitants estan desocupats i busquen feina.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article