Els gossos d’assistència podran pujar a les ambulàncies per acompanyar els pacients a l’hospital

El SEM incorpora un mecanisme de retenció per a l’animal en una iniciativa inèdita a l’Estat espanyol

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet un pas més en la sensibilització respecte als pacients que tenen alguna discapacitat, tenint en compte en tot moment les seves necessitats. Conjuntament amb l’ONCE Catalunya s’ha dissenyat un procediment que permet, a partir d’avui, atendre  qualsevol pacient portador d’un gos d’assistència i, d’aquesta manera, el can podrà acompanyar el pacient a l’ambulància durant el seu trasllat a l’hospital.

Ambdues entitats han elaborat un protocol d’actuació, després de fer el treball de camp amb gossos guia dins l’ambulància i fixar la col·locació i mesures de seguretat pels animals. Posteriorment, se n’ha comprovat el funcionament, fins a la supervisió final del protocol per tal d’assegurar-ne el seu correcte ús.

L’accés del gos al vehicle ja és possible a totes les ambulàncies de Catalunya. Aquesta iniciativa del SEM el fa pioner en oferir un tractament integral per als pacients amb alguna diversitat funcional en el terreny de les emergències mèdiques, i té cura tant de la salut de l’usuari com de la integritat del gos. Amb aquesta mesura es vol vetllar pel benestar dels pacients amb alguna discapacitat, fent possible que aquests no se separin del seu gos d’assistència —necessari per la seva vida diària— quan siguin atesos pels professionals sanitaris i durant el seu trasllat a l’hospital.

A la cabina assistencial, al costat del pacient

El gos d’assistència — sempre identificat amb una placa que l’acrediti com a “gos d’assistència”— podrà acompanyar al pacient a l’interior de la cabina assistencial de l’ambulància, sempre que l’assistència sanitària del pacient ho permeti. Aquesta cabina compta amb un sistema de subjecció que permet enganxar l’arnès del gos al mecanisme de retenció.   

En el supòsit que es decideixi fer el trasllat de l’animal en un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) del SEM, que no disposa d’espai per a la llitera, el gos s’ubicarà a la cabina de conducció gràcies a un mecanisme de retenció connectat a l’ancoratge del cinturó de seguretat.

El gos anirà assegut a terra, sobre un llençol de paper com a mesura d’higiene, i no podrà pujar al seient per tal d’assegurar-ne la seguretat durant el trasllat. El sistema de retenció reduirà la mobilitat del gos, garantirà la seva seguretat en cas de col·lisió del vehicle, d’una frenada brusca o d’altres maniobres imprevistes, i també evitarà interferències en les tasques de conducció del vehicle.

Durant el trasllat del pacient amb el gos d’assistència, l’ambulància informarà a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM i aquesta alertarà el servei de seguretat de l’hospital receptor. Un cop allà, aquest servei es farà càrrec del control i la custòdia del gos.

Quins gossos poden accedir a l’ambulància?

Hi ha cinc tipus de gossos d’assistència, ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física, o que pateixen trastorns de l'espectre autista, diabetis i epilèpsia, entre d’altres. El primer de tots és el gos guia o gos pigall, ensinistrat per guiar a una persona cega o amb discapacitat visual greu. També hi ha el gos de servei, ensinistrat per proporcionat ajut a persones amb alguna discapacitat física en la seva vida diària.

El gos de senyalització de sons, ensinistrat per avisar a les persones amb discapacitat auditiva de diferents sorolls i indicar-los la seva font de procedència. El gos d’avís, ensinistrat per donar avís davant senyals d’alerta per epilèpsia, diabetis o qualsevol de les malalties per les quals ha estat entrenat i, finalment, el gos per a persones amb trastorns de l’espectre autista, ensinistrat per tenir cura de la seva integritat física, guiar-la i controlar les situacions d’emergència que puguin esdevenir.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article