El Departament de Salut confirma el primer cas de coronavirus a Catalunya

Es tracta d’una dona resident a Barcelona que hauria viatjat els darrers dies al nord d’Itàlia


El Departament de Salut ha confirmat el primer cas de coronavirus a Catalunya. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha informat aquesta tarda en roda de premsa sobre tots els detalls de la pacient. Segons el Ministeri de Sanitat i la mateixa conselleria, es tracta d’una dona de 36 anys d’origen italià resident a Barcelona que hauria viatjat els darrers dies al nord d’Itàlia i que ara es troba a l’Hospital Clínic. El Centre Nacional de Microbiologia realitzarà una segona prova de confirmació en les properes hores.

“La dona va estar entre els dies 12 i 22 de febrer a la zona de Milan. La setmana passada va contactar amb l’Hospital Clínic, on se li han fet el test i les proves pertinents. Ella presenta símptomes de grip lleu. Paral·lelament, s’han identificat tots els contactes, totes persones sanes, i els hem demanat fer aïllament domiciliari. En aquests moments, hi ha 25 persones en aïllament, entre família i amics. En cas que apareguessin símptomes, faríem el control i el seguiment, però ara per ara no són malalts”, ha explicat Guix.

El secretari de Salut Pública ha recordat que “el protocol de Salut és viu” i es pot anar modificant. Una de les modificacions que s’ha incorporat aquest dimarts és incloure la procedència de Lombardia, Venetto i el Piamonte a les que ja estaven detectades a l’hora d’establir controls.

El cas detectat a Catalunya és el primer a la península. Fins ara només s’havien confirmat a l’Estat espanyol quatre casos: tres a les Illes Canàries, un dels quals ja va ser donat d’alta i dos més que estan en observació a Tenerife, un metge i la seva parella; i un altre cas, que tampoc va presentar cap complicació, a les Illes Balears. En les darreres hores, s’han confirmat dos casos més a Tenerife, un a Castelló i dos cas a Madrid.

A partir de les dades dels primers 17.000 pacients diagnosticats, els experts han donat un missatge de tranquil·litat, perquè en un 82% dels casos els símptomes són lleus, en un 15% són greus i en un 3% són crítics. Es calcula que la taxa de mortalitat se situaria només en el 2,5% o inferior, en casos on hi ha patologies associades i en col·lectius de risc.

El Covid-19 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. S’ha detectat per primer cop a la ciutat xinesa de Wuhan aquest desembre del 2019. Els experts han explicat que es transmet per via respiratòria a través de petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar o a través d’objectes que hi estiguin contaminats. El període d’incubació és d’entre dos i 14 dies, tot i que els científics asseguren que pot ser inclús més llarg.

Els símptomes són com els d’una grip lleu: tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. Tanmateix, en els casos més greus, pot desencadenar en pneumònia, dificultat important per respirar o insuficiència renal. De moment, encara no hi ha cap tractament específic per tractar-lo, però sí que hi ha molts tractaments per controlar-lo.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article