Una vintena de joves d’un centre d’acollida de menors del Gironès protesten arran de l’expulsió d’un d’ells

S’han tancat a la seu de la Generalitat a Girona per reclamar una reunió que abordi les vulneracions de drets que denuncien


Una vintena de joves que viuen al centre de primera acollida de menors Estany de Sant Gregori (Gironès) s'han tancat aquest dimecres durant més d'una hora a la seu de la Generalitat a Girona per reclamar una trobada amb la directora territorial d'Afers Socials, Marta Casacuberta.

Els joves, alguns menors tutelats i d'altres que ja han complert els 18 anys, denuncien que els vulneren els drets. La gota que ha fet vessar el got ha estat l'expulsió del centre d'un jove de 18 anys per incomplir les normes. Casacuberta s'ha trobat amb els joves i s'han emplaçat a una reunió dijous al matí per abordar les suposades irregularitats que denuncien. L'Espai Antiracista Salt-Girona i Girona acull han donat suport a la protesta.

Cap a les cinc de la tarda, un grup de joves que viuen al centre d'acolliment de Sant Gregori han entrat a l'edifici de la Generalitat a Girona reclamant trobar-se amb algun responsable del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies o de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). El motiu era denunciar un seguit de vulneracions de drets que, sostenen, hi ha des de la direcció del centre Estany, gestionat per la Fundació Diagrama.

En aquest centre, hi ha 30 joves. D'entrada, és un centre per a menors tutelats però també n'hi ha alguns que ja han complert els 18 perquè hi ha un allargament de la mesura assistencial. Segons ha explicat el director del centre, Joan Ferrer, aquesta continuïtat està supeditada a que compleixin amb unes normes. Els joves, però, han explicat als educadors que els han acompanyat que reben amenaces constants i que busquen excuses per fer-los fora per tenir un lloc lliure perquè pugui entrar algun altre menor.

La gota que ha fet vessar el got, ha estat l'expulsió d'un dels joves que, segons el director, ha infringit les normes perquè li han trobat una pedra d'haixix. “Es comprometen a complir una sèrie d'objectius i el noi havia de marxar del centre perquè un dels compromisos que havia assolit, que era no consumir drogues, no l'ha complert”, ha indicat Ferrer. Segons el director, al jove li havien buscat un alberg provisional i s'havien posat en contacte amb serveis socials de Salt perquè no quedés en situació de desemparament.

L'Espai Antiracista Salt-Girona denuncia la criminalització dels joves. “Són joves i cometen errors, però la funció hauria de ser l'educació, no la criminalització”, ha dit Mostafà Shaimi. A més, també acusen la Generalitat d'abocar-hi recursos insuficients per evitar que els joves que arriben al país quan són menors acabin dormint al carrer. Shaimi subratlla que juntament amb Girona Acull han trobat solucions d'habitatge per a una quarantena de joves que no tenien enlloc on anar. Una feina que, subratlla, hauria de fer l'administració i no les ONG o els particulars.

Compromís per “comprovar” les denúncies

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s'ha compromès a “comprovar i atendre” les queixes sobre el funcionament del centre de primera acollida l'Estany de Sant Gregori (Gironès). Ho faran amb reunions amb els responsables de la Fundació Diagrama que gestiona el centre de primera acollida i, en paral·lel, amb visites dels tècnics al mateix centre. Afers Socials recorda tant als infants com als adolescents tutelats que disposen de circuits oficials per exposar “qualsevol petició de millora” i “denunciar les situacions on sentin vulnerats els seus drets”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article