Les reivindicacions del clam feminista es deixen sentir per tota la geografia catalana

Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i altres municipis acullen manifestacions massives pel 8-M


Més de 50.000 persones han omplert els carrers de Barcelona durant les manifestacions feministes del 8-M, segons la Guàrdia Urbana. A Tarragona, han estat 6.000, a Girona unes 5.000 i a Lleida unes 2.500 persones. També a municipis com Badalona, Manresa, o L’Hospitalet les concentracions van ser massives, i es van celebrar en un ambient festiu i reivindicatiu.

A la manifestació de Barcelona, es van veure multitud de pancartes per la igualtat, contra la violència masclista i pels drets de les dones des de la plaça Universitat a l'Arc de Triomf, on es va llegir un manifest i es van realitzar diverses actuacions musicals. A la pancarta de la capçalera es podia llegir el lema ‘Juntes i diverses per una vida digna’. Durant el manifest s’ha lamentat que no s'han produït “els canvis necessaris a nivell social i polític” i per això exigeixen “fer efectius tots els drets i totes les llibertats per a totes”. “Ho volem tot”, han reivindicat.

Obria la manifestació una gran pancarta amb el lema de la marxa i un grup de batucada de dones que tocava al ritme de la música durant el recorregut. A la part superior de la pancarta principal, amb el lema ‘Juntes i diverses per una vida digna’, i el nom de l'entitat ‘Autoorganització i revoltes feministes contra la precarietat i les fronteres’.

L'acte final de l'Arc de Triomf ha estat presentat per Adeline Flaun i Júlia Barceló Fernández i hi han participat desenes de dones activistes que han llegit el manifest. Després han començat a sonar les actuacions previstes de Clika Pika, Heidi Ramírez, Alicia Vatra, Monique Makon, Mancha E Plátano, Mireia Calafell i Obiol, Roba Estesa i Montserrat Anguiano.

“Sabem que juntes som més fortes”, ha començat el manifest, farcit de reivindicacions, denunciant l'emergència climàtica i “el capitalisme i l'heteropatriarcat, extractivistes i neoliberals”. “Ens fan viure d'esquena a la Terra, al Mediterrani i a la nostra pròpia existència”, han llegit.

El text també ha reclamat “justícia social” amb un “decreixement econòmic, una transició ecosocial i una cultura regenerativa i feminista”. També s’ha fet una crida a que “la defensa de la vida digna se situï en el centre de l'economia i de la política” i a “la derogació de la llei d'estrangeria, que criminalitza els migrants, i el reconeixement de l'estatus de refugiades climàtiques”. El manifest celebra “la força i la salut dels feminismes decolonials”.

“Denunciem la creixent precarietat laboral”, van llegir, lamentant “l'extrema precarietat laboral de les treballadores del sector domèstic i de cures”. Les encarregades de llegir el manifest també han exigit “que les jornades laborals s'adaptin a les necessitats dels cicles de vida”, i han reclamat també “protecció efectiva de les supervivents de la tracta amb finalitat d'explotació sexual”. El manifest ha fet una crida a l'autoorganització i la revolta feminista i ha demanat “polítiques públiques, recursos i mitjans suficients enfront les violències masclistes”. També han exigit “la llibertat de les preses polítiques, el lliure retorn de les exiliades i la cancel·lació de totes les causes obertes per haver exercit el dret d'autodeterminació”.

“Davant la guerra del capitalisme contra la vida, ens declarem comunitats de lluita i resistència i celebrem les nostres aliances, molt per sobre de les nostres diferències", finalitza el text. La participació segons la Guàrdia Urbana ha estat de 50.000 persones. La mateixa font per la manifestació del 8M del 2019 va quantificar que hi havien participat 200.000 persones.

Marea lila a les altres capitals

Tot i que a Barcelona es van viure els actes més massius del 8M, les altres capitals de demarcació també van sumar milers de persones. A Tarragona, segons la Guàrdia Urbana, es van congregar unes 6.000 persones. La protesta va arrencar amb l'exhibició de pilars aixecats per dones castelleres a l'Imperial Tarraco i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de la Font, on s'ha llegit un manifest. El moviment feminista ha denunciat la violència patriarcal, el capitalisme, els feminicidis i les agressions sexuals, el racisme i la precarietat laboral i ha apel·lat a la sororitat com la millor eina per la lluita feminista.

A Girona han estat unes 5.000 persones, segons els Mossos, les que han tenyit de lila el centre de la ciutat en la marxa que ha arrencat de la plaça U d'Octubre i ha creuat els principals carrers de la ciutat com la Gran Via o el Carrer Nou. Durant tot el recorregut s'han escoltat proclames en contra de la violència masclista i reclamant la “igualtat real” entre dones i homes. Uns homes que – per indicació de l'organització – s'han col·locat al fons de la marxa, donant tot el protagonisme a les dones. Des de la Coordinadora Feminista i Anticapitalista han agraït el “gran suport” que han rebut i el caràcter “transversal” de la protesta.

A Lleida, segons la Guàrdia Urbana, unes 2.500 persones han participat a les dues manifestacions que s'han celebrat, degut a la falta d'acord entre les entitats convocants. La primera, organitzada per Marea Lila, ha aplegat unes 1.500 persones i ha sortit de la plaça Ricard Vinyes passades les sis de la tarda mentre que a la segona, convocada per la Coordinadora 8M, n'hi han participat un miler i ha començat mitja hora més tard des de la plaça 8 de març. La manifestació més multitudinària ha estat la que ha convocat Marea Lila i a la qual han donat suport els sindicats majoritaris UGT i CCOO i diferents entitats feministes. Segons la Guàrdia Urbana ha aplegat 1.500 persones mentre que l'organització ho ha xifrat en 4.000.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article