Tanquen a partir de divendres totes les escoles, instituts i universitats a Catalunya

La mesura busca frenar la transmissió del coronavirus


El Govern tancarà a partir de divendres totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya, segons han confirmat el president Quim Torra en una compareixença pública. Es tracta d'una mesura que s'estava estudiant en les últimes hores i que finalment s'ha decidit adoptar per frenar la transmissió del coronavirus. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que els educadors és millor que s’estiguin també a casa, a disposició de l’escola.

Catalunya segueix així l'exemple de la Comunitat de Madrid i d'Euskadi. El Ministeri de Sanitat ha xifrat en 260 els casos positius a Catalunya. Hi ha un brot a l'Anoia que ja ha obligat a tancar els centres educatius d'Igualada, Jorba, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.

Aquesta mesura afecta a un total de 1,565.478 alumnes dels diferents ensenyaments i a 5.492 centres educatius, tant públics, com privats, concertats o d’altra mena de titularitat. Es tanquen, així, llars d’infants, ecoles d’educació infantil i primària, instituts d’ESO, batxillerat i formació professional, escoles d’Art i Disseny, escoles d’Adults, escoles Oficials d’Idiomes, centres d’educació especial, escoles professionals, escoles de música i dansa, conservatoris, centres de títols propis i centres d’ensenyaments artístics superiors.

“Som en una situació extraordinària que requereix la col·laboració de tothom i una dosi de comprensió també extraordinària. La societat catalana donarà exemple de la seva capacitat de superació. No en tenim cap mena de dubte”, ha deixat clar el president, que ha demanat “la màxima col·laboració a la ciutadania i a totes les institucions”.

“Ara és l’hora de pensar pel bé de tota la gent, tota la societat”, ha reiterat Torra. En aquest sentit, el cap del Govern ha emplaçat tothom “a abaixar el ritme per poder contenir la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari” .

Els mestres veuen encertades la decisió

USTEC-STEs ha valorat com a "encertada" la decisió del Govern de tancar els centres educatius a partir d'aquest divendres. El sindicat ha assegurat que la col·laboració amb la conselleria "ha estat positiva" i ha afegit que la seva obligació és "vetllar perquè el Departament d'Educació garanteixi la protecció de la salut dels treballadors i treballadores dels centres i de la comunitat educativa".

Tot i això, ha reclamat al Govern que estableixi mesures extraordinàries de flexibilitat laboral perquè les famílies puguin solucionar els problemes derivats de la conciliació.

Activada l’emergència 1 del pla PROCICAT

El conseller Buch ha confirmat que “Catalunya passa del Pla PROCICAT a fase d'Emergència 1 i posa en marxa mesures per garantir tots els serveis bàsics i dotar-los de recursos per evitar que arribin al col·lapse”.

El titular d’Interior ha concretat que els plans d’emergència són adaptables i que “en les properes hores podem prendre mesures diferents”. Finalment, Buch ha afegit que “les mesures dictades no busquen crear malestar, com més riscos correm, més en risc posarem la població”.

Mantenir els sistema sanitari “preparat”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que l’actuació es duu a terme de manera preventiva, per tal “de mantenir el nostre sistema sanitari preparat i evitar que se’ns compliqui la situació actual”. “Per això hem de reduir el ritme del país i evitar els riscos de contagi”, ha remarcat. En aquest sentit, la titular del departament ha deixat clar que es prendran “totes les mesures necessàries per protegir els nostres ciutadans i sobretot les persones vulnerables”.

Catalunya ha registrat en les últimes hores 138 nous casos de coronavirus i el total s'eleva a 319, 25 dels quals en estat greu. Són les últimes dades del Departament de Salut, actualitzades aquest dijous a la nit. Des de l'inici de la pandèmia, han mort a Catalunya sis persones amb la malaltia covid-19, tres de les quals en el brot d'Igualada. Pel que fa als professionals sanitaris, 49 tenen la malaltia i 400 es troben aïllats a casa com a mesura preventiva per haver estat en contacte amb persones diagnosticades amb covid-19. Paral·lelament, tres persones han rebut l'alta mèdica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article