La sanitat pot entrar en “estrès màxim” el cap de setmana i Salut mobilitza més professionals

La consellera Vergés confirma que ja es deriven pacients a la privada per regular fluxos entre hospitals


El sistema sanitari català pot entrar en “estrès màxim” el cap de setmana i podria entrar “en col·lapse” a principis de la setmana vinent. Davant d’aquest escenari, el Govern es prepara i demana mobilitzar més professionals sanitaris. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que ja es deriven pacients a la privada per regular fluxos entre hospitals. Vergés ha remarcat que ara hi ha un sol sistema sota coordinació del Departament de Salut, i ja no es distingeix entre públic i privat.

“La privada no entra en joc quan la pública està plena, sinó que aquests fluxos s'estan regulant des de fa dies, però cada vegada amb més intensitat”, ha indicat en roda de premsa, on ha explicat que tots els hospitals ja han posat en marxa els seus plans de contingència davant de l'augment de casos de coronavirus. Vergés ha indicat que no descarten l'oferiment de Fira de Barcelona per acollir malalts, i de fet Salut ja està estudiant incorporar hotels per atendre els pacients més lleus.

Per tal de donar resposta, a més, el Govern ha fet una crida aquest dijous als professionals sanitaris que tinguin menys de 70 anys a reincorporar-se per la pandèmia del coronavirus. Els metges i infermeres que vulguin respondre a la crida s'han d'adreçar als seus antics centres sanitaris, que ja han rebut instruccions de com han de procedir, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

El Departament també ha identificat almenys 400 metges que es van titular l'any passat, i que estaven esperant plaça per a la residència després de fer l'examen MIR, perquè també es puguin incorporar. Vergés ha advertit que en les properes setmanes el sistema “farà front a una escalada de la demanda d'atenció per Covid-19 que tensionarà enormement les organitzacions i professionals”.

Més mascaretes

Al seu torn, i per respondre a les crítiques per falta de material, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat aquest dijous que l'executiu espanyol estigui entorpint el proveïment de material sanitari de les autonomies als centres hospitalaris. En resposta a les crítiques que ha rebut per part de la Generalitat i de governs com el d'Andalusia i Madrid, el ministre ha assegurat que no hi ha cap “requisa” de materials per part del Ministeri, i que tampoc s'està posat “cap impediment a les duanes”.

Tanmateix, ha admès que hi ha escassetat de materials però ha apuntat que el seu Ministeri treballa “intensament per proporcionar tot el que sigui necessari”. Illa ha assegurat que la producció de material va a “bon ritme” i que el seu Ministeri ha reforçat els mecanismes de compra, fet que “no impedeix” que els sistemes autonòmics puguin seguir fent les seves pròpies compres. A més, segons illa, ja s’han distribuït 1,5 milions de mascaretes de les que 325.000 han arribat aquest dijous a la Comunitat de Madrid.

3.270 diagnosticats i 82 morts

El Departament de Salut ha informat que en les últimes hores s’han confirmat 568 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya. Això suposa, fins ara, 3.270 persones diagnosticades. Fins ara han mort amb la Covid-19 un total de 82 persones, totes amb patologies prèvies. Pel que fa al nombre total de diagnosticats pel coronavirus a Catalunya, un total de 98 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 384 són professionals sanitaris.

Pel que fa al brot d’Igualada, Salut confirma un total acumulat de 207 positius de coronavirus SARS-CoV-2 des que es va declarar el brot. Set persones estan greus i 24 han mort amb la Covid-19. Del nombre total de casos del brot d’Igualada, 91 són professionals sanitaris. Des de l'inici de l'epidèmia de coronavirus, s’han comptabilitzat fins avui un total de 82 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb COVID19 a Catalunya. D’altra banda, fins a les 19h del dijous, unes 170.000 persones han bolcat informació del seu estat de salut a l’aplicació StopCovid19Cat, disponible des d’ahir al vespre per als diferents sistemes operatius de dispositius mòbils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article