El Govern demana “no baixar la guàrdia” davant les possibles dades “optimistes” sobre el coronavirus

Vergés apunta que el document del SEM filtrat sobre triatge de pacients és “pràctica habitual” i prioritza “el millor per a les persones”


Sobre les possible evolució positiva del coronavirus, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat “no baixar la guàrdia” amb les possibles dades “optimistes” dels propers dies. La consellera de Presidència ha insistit en la importància i necessitat del “confinament total”, encara que les dades que arribin properament “puguin semblar optimistes”. Budó ha recordat que, a Itàlia, la gent es va confiar en rebre dades positives, fet que va portar un “efecte rebot” que va provocar un augment d'infeccions per la Covid-19. “No caiguem en el mateix error que a Itàlia, siguem conscients que encara queda molta feina a fer”, ha insistit la portaveu.

Al seu torn, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha donat explicacions pel document del SEM que es va filtrar aquest dimarts i que posava sobre la taula la necessitat de fer un triatge de pacients en cas que calgués fer-ho. La consellera ha remarcat que el document és “pràctica habitual” i que “s'ha de fer sota criteris del que és millor per a les persones”. “La intensitat terapèutica no sempre marca el que és millor per a les persones. Sempre preval el criteri clínic”, ha insistit en roda de premsa, on ha subratllat que els professionals sanitaris “tenen potestat per fer diagnòstics i per fer el millor per a les persones”. 

“Això no permet simplificacions”, ha avisat després que es conegués una instrucció sobre l’intubament de persones més grans de 80 anys. Vergés ha reiterat que “els criteris clínics sempre prevalen, ara i sempre”. “Es fa així sempre al nostre sistema de salut, és la pràctica clínica habitual”, ha reblat la consellera, alhora que ha destacat la importància de la tasca de les societats científiques i comitès ètics en la seva tasca d'assessorament, “sempre respectant el criteri professional” dels metges.

De fet, el document estableix com a principi general “mantenir una ètica” basada en oferir els recursos “a aquells pacients que més se'n puguin beneficiar, en terme d’anys de vida salvats” o “màxima supervivència a l’alta”. També es recomana “evitar ingressos en pacients amb escàs benefici” i aplicar aquests criteris “a tots els grups de pacients per igual, no sols a un grup concret com ara els pacients geriàtrics”.

Un altre dels principis genèrics del document aconsella a l’equip mèdic fer una “valoració individual fina d’aquells pacients amb més probabilitats de recuperació”. En tot cas, s’especifica que tot pacient afectat d'insuficiència respiratòria aguda “té dret” a rebre assistència sanitària, i que la “intensitat terapèutica” es determinarà “segons criteris objectius d’idoneïtat i expectatives de resolució del procés”. “L’objectiu és salvar el nombre màxim d’anys de vida en aquells pacients amb possibilitats màximes de supervivència a l’alta, i mantenir una qualitat de vida”, es pot llegir al document.

“És el mateix que es fa cada dia”

El director mèdic del SEM, Xavier Jiménez, ha assegurat que més enllà del document, la decisió que preval és la del metge que atén el pacient. Jiménez també ha explicat que aquest document “parteix de la premissa” que l’atenció que rep el pacient és “individualitzada”. A més afirma que el text s'ha elaborat “amb molta cura” i afegeix que, de fet, ha rebut “l'aval” de la Comissió Deontològica dels Col·legis de Metges de Catalunya.

També el cap d'Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha normalitzat el document del SEM sobre triatges de pacients, però en tot cas ha remarcat que “no és una decisió tan fàcil”. “No hi ha una barrera, sinó que s’ha de valorar cada cas, i dins dels factors que es valoren hi ha l'edat, les malalties de base, la capacitat de sobreviure, i a partir d’això cada dia es prenen aquestes decisions”, ha argumentat a Catalunya Ràdio. De tota manera, ha insistit que el que preveu aquest document “a grans trets és el mateix que es fa cada dia, tenint en compte les possibilitats de supervivència i la millor utilització de recursos”.

Més respiradors per a les UCI

La consellera Vergés també ha indicat que no tots els llits d’UCI tenen respirador, i es treballa per incorporar-ne més. De tota manera, també ha recordat que no tots els malalts que estan a la UCI en necessiten, igual que no tots els hospitalitzats requereixen ingrés a cures intensives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article