El Casal dels Infants desplega kits d'emergència per a infants i famílies en situació de vulnerabilitat greu

Entreguen una prestació econòmica per fer front a necessitats alimentàries i material educatiu


Després de tres setmanes de confinament, i davant una situació en què les necessitats bàsiques de moltes famílies encara no s'han cobert, el Casal dels Infants ha començat a desplegar kits d'emergència per a famílies que participen en l'associació i que es troben en una situació de vulnerabilitat més greu. L'entitat també ha començat el repartiment de kits educatius com a suport per als processos d'aprenentatge i formatius d'infants i adolescents.

La directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, ha destacat que aquestes mesures responen a les necessitats detectades amb l'acompanyament telefònic constant que l'associació manté amb 2.575 infants, joves i famílies que habitualment hi participen. “Amb el confinament les situacions de vulnerabilitat de moltes famílies amb infants a càrrec es fan més evidents que mai i s'agreugen. El moment és d'emergència i cal fer-hi front amb tots els recursos possibles, fent prevaler els drets de tots els infants”, al·lega.

Els kits d'emergència que l'entitat està desplegant consisteixen en una prestació econòmica amb fons de l'associació perquè les famílies que més ho necessitin facin front a necessitats alimentàries no cobertes. L’ajut és d’un import mitjà de 140 euros setmanals per a una família de quatre membres, però s’ajusta a les característiques i la situació de cada família. Es realitza un seguiment acurat dels casos per gestionar respostes d’urgència amb els serveis socials i un pla de seguiment intensiu per evitar que s’agreugi la situació de risc.

En aquest sentit, malgrat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha creat targetes moneder per suplir la prestació de les beques menjador, unes targetes que han de repartir els Ajuntaments i els Consells Comarcals, hi ha famílies que encara no les han rebut. “Tot i que la situació és complexa i el procés de repartiment no és senzill, cal que les administracions públiques ofereixin respostes més àgils, quan es tracta de garantir drets bàsics d'infants en situació de vulnerabilitat”, ha valorat Balaguer.

Per altra banda, els kits educatius inclouen materials per a activitats d'aprenentatge (llapis, gomes, colors, fulls, llibretes i estris per a manualitats), així com jocs i joguines. Així mateix, gràcies a un donatiu d'Amazon, el Casal dels Infants distribuirà 65 tauletes entre aquells infants i adolescents que participen en l'associació i les necessiten per seguir el curs escolar o altres processos formatius. L'entitat busca aliances amb altres empreses per comptar amb més dispositius que permetin a més nois i noies estar connectats.

Primer repartiment al Raval

El primer repartiment d'aquests kits educatius s’ha fet aquesta setmana per a les famílies del barri del Raval de Barcelona, i els següents es realitzaran a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Salt.

Aprofitant aquest repartiment de kits educatius, el Casal dels Infants ha ofert a les administracions públiques col·laborar en  la distribució de les targetes moneder que supleixen les beques menjador a totes aquelles famílies que participen en l'associació i encara no les hagin rebut. De fet, l'entitat ja n'ha repartit aquestes tres primeres setmanes de confinament, en alguns municipis. També s'ha ofert a entregar les targetes moneder per suplir el berenar que els infants reben als Centres Oberts, una mesura que les administracions públiques també han activat.

Pel que fa a l'habitatge, l'entitat recorda que el confinament de moltes famílies està marcat per les condicions inadequades dels espais on viuen. Es detecten casos d'amuntegament -moltes persones vivint en un habitatge petit-, famílies que viuen en locals sense cèdula d'habilitat, altres en situació d'ocupació -en algunes ocasions sense accés a electricitat i l'aigua-, o que viuen en pisos amb poca il·luminació i mala ventilació. També hi ha famílies vivint en una habitació o reubicades en una pensió després d'haver estat desnonades. 

Passar molts dies sense sortir d'aquest tipus d'espais genera situacions de molta angoixa i malestar. Des de l'associació es fa un seguiment d'aquests casos i es manté una coordinació constant amb els serveis socials per garantir que la seva situació millori: “Les vulneracions del dret a l'habitatge són moltes i greus. Qui abans vivia en un infrahabitatge ara no en pot sortir. De nou, el problema ja existia i ara s'agreuja. Si no s'actua al respecte, persistirà”, constata Garcia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article