La Federació Salut Mental de Catalunya ha atès més de 2.500 persones durant el confinament

La majoria reporten problemes de malestar emocional, angoixa i neguit

La Federació Salut Mental de Catalunya, que agrupa una vuitantena d'entitats i associacions relacionades amb aquest sector, ha atès 2.541 persones entre el 13 de març i el 3 d'abril, segons les dades de les entitats que la Federació ha recollit en un informe.

En la majoria de casos, els atesos refereixen “malestar emocional, angoixa i neguit”. En el cas de persones que pateixen un problema de salut mental, han pogut trobar-se amb exacerbació d’alguna simptomatologia (tant de la positiva com de la negativa). A més, el 43% dels atesos es troben en situació de vulnerabilitat per factors socials, de salut o d'edat avançada. El 61% dels atesos han estat homes, pel 39% de dones.

En concret, la vulnerabilitat per factors socials s'associa a situacions d’exclusió social, indigència o baixos recursos econòmics, entre d'altres. La vulnerabilitat per motius de salut, de la seva banda, fa referència a problemes greus de salut mental, dependència a tòxics, trastorns de conducta o patologies orgàniques amb major vulnerabilitat a infecció per covid-19, per exemple.

Les consultes més freqüents són en relació a la gestió del malestar emocional, demanda de suport psicològic, a la demanda de possibilitat de sortir de casa amb prescripció mèdica, a les dificultats per gestionar situacions familiars amb persones amb problemes de conducta (no compleixen el confinament, augment agressivitat, consum de tòxics...) i agreujament d’aquestes conductes. També al suport psicològic i emocional per a professionals de l’àmbit social i de la salut, i a la xarxa de serveis on adreçar-se: salut, socials, xarxes de suport veïnals, albergs d’emergència social.

La Federació demana parar atenció especial a les persones que pateixen un problema de salut mental, viuen soles i tenen pocs recursos personals i d’accés a internet i altres tecnologies de comunicació. L'entitat subratlla que hi ha persones que no disposen d’internet o telèfon mòbil, o potser tenen poca experiència amb les tecnologies digitals. Aquestes persones “corren el risc de trobar-se més aïllades encara”, i no accedir d’igual manera a l’atenció oferta pels serveis.

Finalment, l'entitat subratlla la “necessitat de demanar respecte” per les persones que surten al carrer per prescripció mèdica ja que, afegeix, algunes han estat increpades per altres veïns pel fet de sortir.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article