Salut preveu fer més de 27.000 proves per detectar la Covid-19 a les residències abans del 8 de maig

S’han identificat 26 equipaments a Catalunya amb 1.044 places disponibles per reubicar-hi persones fràgils


El Departament de Salut preveu fer més de 27.000 proves a les residències abans del 8 de maig per detectar coronavirus entre els usuaris —prop de 36.000— i als treballadors, tant si tenen símptomes de la Covid-19 com si no. D'aquesta manera, Salut vol fer un cribratge a les residències per “sectoritzar” espais dins dels mateixos centres o, si no és possible, per buscar ubicacions alternatives per als usuaris. Ho ha explicat la directora assistencial de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), Yolanda Lejardi, en roda de premsa. De moment, s'han identificat 26 espais a Catalunya, que actualment no són residències, amb 1.044 places disponibles per reubicar-hi persones fràgils, tant si tenen el virus com si no s'han contagiat.

Actualment hi ha 604 residències —de gent gran, de discapacitats i de salut mental— amb pacients amb la Covid-19. Fins ara s'hi han realitzat unes 8.500 proves PCR, però ara Salut vol superar les 27.000 per determinar l'estat dels residents, de forma prioritària en aquells centres on hi ha algun cas sospitós o confirmat de la malaltia.

Aquest és una de les principals accions del pla d'acció a les residències de la gent gran, que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat aquest dijous en roda de premsa, que s'ha seguit de forma telemàtica. Seran unes proves de cribratge, ja que també es faran als usuaris i treballadors asimptomàtics.

Les proves seran majoritàriament PCR, que són les més fiables però que necessiten ser processades en un laboratori. Els responsables de Salut han vist que els tests ràpids no permeten estalviar tantes PCR com s'havia calculat d'entrada, un 60%. Els tests ràpids es poden realitzar in situ, però tenen una fiabilitat limitada: si bé els casos positius detectats amb aquestes proves sí que són segurs, els resultats negatius s'han de confirmar després amb una prova PCR.

Elaborar un mapa de places en residències

Una altra de les accions prioritàries és un seguiment del mapa de residències a Catalunya per identificar el nombre total de places i quines es troben lliures i els serveis que tenen per si cal traslladar alguns usuaris de manera que els espais es puguin "sectoritzar" per tenir separades aquelles persones amb coronavirus de les que no s'hagin contagiat. Amb aquest objectiu s'han identificat 26 equipaments d'arreu de Catalunya amb 1.044 places disponibles per reubicar si és necessari els usuaris.

De moment, 480 usuaris de residències de gent gran s'han traslladat a altres centres que complien els "requisits de sectorització" i 91, de residències de persones amb discapacitat, ha detalla la directora assistencial de l'atenció primària de l'ICS. D'altra banda, 516 persones de residències de gent gran han tornat amb les famílies i 285 en el cas de les persones amb discapacitat en residències.

Vergés ha destacat que les principals preocupacions a les residències, on viuen persones vulnerables davant del coronavirus, són poder reforçar les direccions assistencials i l'atenció sanitària mitjançant la primària. Des de l'inici de la pandèmia, les visites diàries de professionals de l'atenció primària a les residències s'han triplicat, ha indicat el gerent d'Ordenació i Cartera de Serveis Assistencials del Departament, Àlex Guarga. Una altra de les grans preocupacions és garantir el material de protecció adequat a les residències i Vergés ha destacat que s'ha treballat en circuits més àgils per gestionar aquestes necessitats i per formar el personal en aquest àmbit.

162 professionals addicionals i 700 apuntats en una nova borsa

També falten professionals a les residències i de moment s'han contractat 162 professionals addicionals per donar suport a 54 residències, tot i que no és suficient. Per això s'han unificat les borses de treball del Servei Català de la Salut (CatSalut), dels serveis socials i dels municipis, entre altres, per trobar professionals de diversos perfils, com metges de geriatria o de família; infermeres; fisioterapeutes; terapeutes ocupacionals o psicòlegs, entre altres.

De moment 700 persones s'han apuntat en aquesta borsa unificada, 192 dels quals són auxiliars de geriatria, un dels perfils que més es necessiten. Lejardi ha fet una crida als professionals que tinguin aquest perfil i disponibilitat perquè s'hi apuntin.

Intervencions en deu residències

Deu residències han necessitat de moment intervencions específiques per diversos motius derivats d'aquesta crisi sanitària de la pandèmia del coronavirus: tre tindran un canvi d'entitat gestora; una, de direcció i sis es troben en avaluació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article