La PAH reclama reallotjar famílies que no tenen un “habitatge digne” durant el confinament

La campanya Pla de Xoc Social demana també que els subministraments d’aigua, llum i gas siguin gratuïts per a les famílies vulnerables


La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha reclamat el reallotjament de famílies que en aquets moments “no tenen garantit un habitatge digne” durant el confinament. Es tracta, segons l'entitat, de famílies que es troben confinades en infrahabitatges, pensions o albergs com a solució temporal després d'haver patit un desallotjament. 

Entre altres mesures, el conjunt de plataformes que integren la PAH arreu del territori reclama la cessió obligatòria de pisos buits propietat de la banca o de fons voltors, expropiar pisos de la SAREB o reconvertir immobles públics en desús en habitatges socials. A més, demanen que es garanteixin els subministraments bàsics d'aigua, llum i gas.

La PAH considera que la situació en que viuen “desenes” de famílies és “inacceptable i incomprensible” i que les administracions “no estan responent com cal a la situació, proposant solucions insuficients i donant l'esquena una vegada més a la ciutadania més vulnerable”. Per això, demanen “coresponsabilitzar al sector privat de la banca, fons voltor i grans propietaris” i un “pla de xoc social real i efectiu”.

Una moratòria “indefinida”

La plataforma demana regular el preu de lloguer per “aturar l'expulsió massiva de veïns de les seves llars” i una moratòria “indefinida” dels desnonaments a famílies vulnerables fins que no hi hagi una alternativa habitacional un cop s'aixequi l'estat d'alarma. També la condonació de deutes hipotecaris i d'impagaments dels lloguers i subministraments a famílies vulnerables, ajudes econòmiques a petits propietaris que es veuen afectats per impagaments de lloguer i dotar de majors pressupostos les partides d'habitatge.

Prohibir els talls a tot l’Estat

La Campanya Pla de Xoc Social, formada per organitzacions, col·lectius i sindicats com ara l'Aliança contra la Pobresa Energètica, han reclamat subministraments d'aigua, llum i gas gratuïts per a les famílies vulnerables, ja sigui les que ja ho eren abans de la crisi pel coronavirus com aquelles que ho esdevinguin durant l'estat d'alarma.

Les entitats demanen també “corresponsabilitat” al sector privat i veuen “totalment insuficients” les mesures impulsades pel govern espanyol. A més, volen que s’apliqui el “principi de precaució” a tot l’Estat a l’hora de tallar subministraments després de l’estat d’alarma, de manera que cap companyia pugui fer talls sense preguntar abans a l'ajuntament si la persona que fa l'impagament és vulnerable.

Pel que fa a l'aigua, la Campanya Pla de Xoc Social reclama comptadors socials d'aigua per a persones vulnerables. Avisen que a l'estat espanyol hi ha ciutadans que "van a buscar aigua a la font perquè no disposen de comptador a casa seva". Es tracta de famílies, segons diuen, que viuen en llars ocupades propietat d'algun banc o fons voltor. A més, també demanen aturar els “talls indiscriminats” de llum a barris com el de Sant Roc de Badalona o la Font de la Pólvora de Girona, i que asseguren que han continuat durant l'estat d'alarma.

Així mateix, reclamen una sèrie de mesures un cop acabi l'estat d'alarma. A més d'aplicar el “principi de precaució” en els talls, demanen una tarifa social en funció dels ingressos de la família que sigui automàtica en llum, aigua i gas, així com la instal·lació de comptadors a llars vulnerables en situació d'ocupació sense títol habitant, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article