Tornen els crits dels infants al carrer: il·lusió, esbarjo i emoció sis setmanes després del confinament

Tot i algunes aglomeracions a Barcelona, la majoria de famílies han seguit les recomanacions


Catalunya ha viscut el primer dia en què el govern espanyol ha permès sortir de casa els infants durant una hora per passejar i esbargir-se. Molts ho han fet des de primera hora, per jugar o patinar en places i carrers més buits. Si bé a les comarques gironines, Lleida i Tarragona el paisatge cap al migdia ha canviat respecte les sis setmanes de confinament, no s'han vist escenes d'aglomeracions i s'ha respectat, a grans trets, la distància de seguretat.

També ha estat així en molts barris de Barcelona, però en eixos de vianants com el passeig de Sant Joan, l'Arc de Triomf o la façana marítima s'han vist grans concentracions de gent.

Per aquesta raó, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat un missatge per Twitter des de la reunió de presidents reiterant les recomanacions que s'han de tenir en compte en sortir al carrer: ús de mascareta pels majors de tres anys, evitar el contacte amb bancs, no menjar ni beure al carrer o mantenir en tot moment els dos metres de distància. El govern català recomana sortir als menors de cinc anys entre les 11 i a la 13, i als més grans entre les 16 i les 18. També han recordat que ha d'anar un adult amb fins a tres infants.

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han recordat aquesta última mesura pels carrers de Barcelona. “Un adult per nucli familiar”, deia l'altaveu de les patrulles en zones molt concorregudes com Verdaguer o el passeig Lluís Companys. S'han vist famílies senceres passejant pels carrers de la ciutat, incomplint les recomanacions, però en molts casos la prudència ha estat la tònica, amb mascaretes, distància social i només el pare o la mare acompanyant els fills.

Per la seva banda, el govern espanyol ha dit que de moment no li consten incidents i que en general s'estan complint les mesures. No obstant, “si fes falta en funció dels comportaments”, s'ajustarien els criteris sobre les sortides dels infants, ha dit el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Bicicletes, cotxets i pilotes al carrer

Després de 46 dies a casa, els més matiners han acompanyat els seus pares a comprar el pa i l'esmorzar, molts amb mascareta i agafats de la mà. A Girona, el degoteig de pares i fills ha estat constant perquè el temps ha acompanyat. “Els nens esperaven amb molta il·lusió poder sortir”, ha explicat Laia Martorià, que ha aprofitat per passejar amb el seu fill Miquel. Alguns han optat per caminar pel barri vell, altres per anar en patinet o bicicleta per la vora de l'Onyar i els més moguts han preferit córrer. Cap d'ells, però, ha pogut entrar als parcs infantils, que continuen tancats.

Als passejos i les platges de les comarques gironines han tingut aquest diumenge un aspecte ben diferent al de les darreres setmanes. A les nou del matí, al passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), la majoria de vianants eren persones que anaven a comprar o bé treien el gos. Cap a les deu, s'ha animat i ja es podien veure alguns infants pel carrer. Ha estat cap al migdia quan l'afluència de pares i fills ha estat més notòria, això sí, guardant la distància de seguretat.

Els petits contents per poder sortir, mentre que els pares critiquen que només un dels membres de la parella pugui acompanyar-los. En poblacions interiors de les comarques de Girona la situació ha estat similar. El Passeig de la Bisbal d'Empordà ha vist com desenes de pares, mares i nens s'hi aplegaven per jugar a pilota, passejar o anar amb bicicleta.

A Vic, a mesura que avançava el matí, el Passeig, el Parc Balmes, les Adoberies i el Teatre l'Atlàntida han començat a veure els primers nens des de feia setmanes, que acompanyaven els seus pares a treure el gos o simplement passejar.

Sortida del confinament a Tarragona

Patinets, bicicletes, patins o curses entre germans. Aquesta ha estat l'estampa al balcó del Mediterrani, al capdamunt de la Rambla Nova de Tarragona en el primer dia de desconfinament. Moltes famílies també han aprofitat l'hora permesa per passejar pel barri del Serrallo o fins i tot per mullar-se els peus a la platja del Miracle. “Teníem ganes de sortir però estem molt alerta perquè ningú s'apropi als nens”, ha afirmat l'Ariadna Ortega, mare d'en Martí i la Berta.

La Rambla Nova de Tarragona ha recuperat la imatge d'un diumenge qualsevol i ha aplegat algunes famílies que han volgut passejar rambla amunt i avall. Els infants han fet botar les pilotes de bàsquet o de futbol i els germans s'han perseguit amb les bicicletes o bé amb els patinets. Altres s'han aturat per observar les vistes que ofereix el balcó del Mediterrani i s'han fotografiat per tenir un record d'aquest dia.

Respir a Lleida

A les nou del matí, al passeig de l'Estació de Balaguer hi havia molt poc moviment, amb poques persones que anaven a comprar o que treien el gos. A mesura que han anat passant els minuts, però, s'ha començat a veure els primers infants que després de més de 40 dies han pogut tornar a sortir al carrer. És el cas del Marian, de 10 anys, que ha anat a jugar a pilota amb el seu pare al passeig i també a la vora del riu. “A casa estava avorrit i avui que era el primer dia per sortir estava molt feliç”, ha explicat.

Cap al migdia, a Cervera també s'hi ha vist un degoteig constant de pares i mares passejant amb les criatures. La Maria Isabel Garcia ha explicat que ha portat “prou bé” el confinament perquè les seves dues filles, de 5 i 2 anys, “no s'han queixat massa”, encara que reconeix que tenien moltes ganes de sortir al carrer. “Volen sortir, tocar coses i pujar als gronxadors però els hem advertit què poden fer i què no”, ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article