La Marea Blanca acusa Salut de “no mobilitzar tots els recursos” per fer tests PCR a la demarcació de Lleida

Assegura que no s'estan utilitzant equips de la UdL i de l’HUAV que “permetrien fer, com a mínim, 250 tests més al dia”


La Marea Blanca de Ponent i Pirineus assegura que el Departament de Salut no està fent servir, almenys, tres màquines "que permetrien fer, com a mínim, 250 tests més al dia per diagnosticar possibles afectats per la Covid-19 a les comarques de Lleida". Segons la plataforma, es tracta dels equips dels serveis de genòmica i proteòmica de la UdL i d'anatomia patològica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). 

"En tota la demarcació, únicament una màquina de l'HUAV es troba en funcionament i només pot realitzar 240 tests al dia", asseguren des de la Marea Blanca. També denuncien que alguns CAP de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, a la fase 1 de la desescalada, "encara no han rebut els materials necessaris per fer tests".

A la Marea Blanca de Ponent i Pirineus consideren "negligent i opaca" la gestió del Departament de Salut en relació amb els tests per detectar la covid-19. En aquest sentit, critiquen que "no s'estiguin fent servir equips de la UdL i de l'Hospital Arnau de Vilanova" que "permetrien efectuar, segons la plataforma, al menys 250 tests més cada dia".

Així mateix, denuncien que "el Departament de Salut no permet prendre mostres per a PCR als CAP de les comarques de Ponent" i lamenten que "a diferència d'altres comunitats autònomes, ha exclòs durant setmanes a l'Atenció Primària d'unes actuacions d'identificació i diagnòstic que aquesta hauria de coordinar, ja que és a l'entorn comunitari on es contrau i difon la infecció". Des de la Marea Blanca també asseguren que els CAP de Sort, Oliana, la Seu d'Urgell i Puigcerdà, de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que es troba en la fase 1 de desescalada, "no han rebut els materials necessaris per fer tests".

D'altra banda, denuncien que "Salut no ha activat la borsa d'investigadors voluntaris experts en PCR" que va posar en marxa el Col·legi de Biòlegs de Catalunya per ajudar davant l'emergència sanitària per la covid-19, "on hi havia investigadors de la UdL i centres adscrits". A de la plataforma també posen de relleu que "la greu descoordinació amb els centres de recerca públics s'estén a tot el país" ja que "el desconfinament ha començat amb el Programa Orfeu per al cribratge massiu aturat durant un mes sencer i realitzant només desenes dels 170.000 tests previstos". Per contra, critiquen que "Salut ha contractat laboratoris privats lleidatans per fer tests PCR, i ja ha pagat 1,6 milions d'euros a tot Catalunya".

Finalment, des la Marea Blanca insisteixen en denunciar que, després de deu setmanes de propagació de l'epidèmia, "no s’estan realitzant els tests PCR ni les proves serològiques necessaris a tot el personal sanitari i sociosanitari". Per tot això, exigeixen al Departament de Salut que prengui mesures "urgents".

Les proves PCR arribaran als CAP “gradualment”

Al seu torn, el Departament de Salut ha assegurat que farà arribarà gradualment els pròxims dies a tots els Centres d'Atenció Primària de Catalunya (CAP) proves PCR per fer a pacients amb símptomes de Covid-19. Aquest dilluns, les proves s’han començat a fer en centres de primària de les tres regions que ja estan en Fase 1, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran. Fonts de Salut indiquen que ara mateix s'estan prioritzant aquestes tres regions, però preveuen que els tests PCR vagin arribant els pròxims dies a tots els centres de primària catalans per estendre aquestes proves a totes les regions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article