Un 24,3% dels catalans podria haver patit ansietat durant el confinament i un 20,8% depressió

Els resultats preliminars de la investigació també indiquen un increment del consum d’ansiolítics i antidepressius


Un 24,3% dels catalans podria haver patit ansietat durant el confinament i un 20,8% depressió, segons els resultats preliminars d'un estudi quantitatiu sobre l'impacte social de la pandèmia de Covid-19. Aquests primers resultats també posen de manifest que l'ansietat moderada o severa i la depressió afecta més les dones, els joves i les persones d'origen estranger. 

D’altra banda, en relació als estils de vida, s’ha detectat un augment del consum d’ansiolítics i antidepressius (31,1%), ha augmentat el consum de televisió o plataformes digitals (66,2%) i de les xarxes socials (Instagram, Facebook, Twitter, etc.) en un 71,8%. Els resultats s'han extret de més de 3.700 respostes a una enquesta en línia que segueix oberta.

Un 17,4% de les persones viuen soles durant el confinament, i el 54,5% compartia l’habitatge amb altres persones. El 32,4% viu el confinament amb un o dos menors i el 13% conviu amb una o dues persones en situació de dependència.

Els dubtes en la convivència

D’entre els enquestats que conviuen amb altres persones durant el confinament, el 38,7% estaven una mica o moderadament preocupades per la convivència i el 7,1% estaven bastant o molt preocupades. Respecte de les condicions dels habitatges on es passa el confinament, el 10,7% no disposen de cap espai exterior (balcó, terrassa o jardí).

La violència a les cases

Un 2,2% de les persones enquestades han declarat que han patit algun tipus de violència (emocional, física o econòmica) durant el confinament, un 2,8% en el cas de les dones i un 1,7% en el cas dels homes.

De les persones que han declarat violència, el 62% han reportat un augment d’aquesta durant el confinament, entre les quals destaca que el 64,7% de les dones que ha patit aquest augment de la violència té ansietat severa o moderada, mentre que en els homes que declaren que ha augmentat la violència, un 33,3% té depressió lleu.

En relació a la depressió en les dones, s'observa que el 49,2% de les que té depressió moderada, moderadament severa i severa ha patit violència. La violència de gènere és major que cap altre tipus de violència a la llar.

Preocupació per la Covid-19

El 64,6% dels participants estan poc preocupats per contraure COVID-19. No obstant, el 26% dels enquestats sí que estan bastant o molt preocupats. Pel que fa a l’estigma, el 15,3% de persones diagnosticades amb Covid-19 o amb simptomatologia compatible han tingut por o vergonya d’explicar-ho a altres persones per si eren percebudes o tractades de forma negativa.

Dels resultats preliminars de l'informe destaca també que rop del 80% de les persones enquestades considera que la pandèmia representa un problema greu per a la seva economia.

L’estudi, en evolució

La recerca feta fins ara, de tipus quantitatiu, es complementarà amb un estudi de metodologia qualitativa que permetrà recollir mitjançant entrevistes telefòniques els relats sobre les vivències i experiències del confinament. Un total de 950 persones han deixat ja a l’enquesta el seu telèfon o email de forma voluntària i properament s’iniciaran les entrevistes.

En següents fases del projecte, es durà a terme un estudi transversal poblacional mitjançant enquesta online passats sis mesos de l’actual per conèixer la vivència del confinament i els possibles canvis en la situació personal i laboral. D’altra banda, l’estudi s’ampliarà a països llatinoamericans com el Brasil, Equador, Mèxic i Xile per poder comparar l'impacte social.

Duen a terme la recerca un grup d’investigadors de la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut (ICS), la Red de Investigación en Actividades Preventivas y Promoción a la Salud (redIAPP) i Salud entre Culturas (SEC).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article