Punt de referència presenta una queixa al Síndic per la gestió dels permisos de residència i treball

Des que la competència és del Departament de Treball l'espera pot arribar als 5 mesos


Punt de referència Síndic (pdf)

Punt de Referència ha presentat una queixa al Síndic de Greuges per la lentitud en la gestió dels permisos de residència i treball per part del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. L'escrit, al qual s'hi han adherit 13 entitats del sector social, denuncia que des del mes d'octubre l'espera s'ha quintuplicat. Des del més d'octubre el Servei d'Ocupació Català (SOC) s'ha fet càrrec de la competència en matèria d'estrangeria consistent en aprovar els permisos de residència amb treball, que abans depenia del govern central. Punt de Referència altera que aquesta espera pot ser dràstica per a molts joves en situació de risc social.

L'escrit presentat assegura que "quan depenia del Govern Civil, els temps d’espera de resolució, en els casos dels joves tutelats i extutelats, s’havia reduït a setmanes o inclús dies" i que des que depèn de la Generalitat de Catalunya "s’han doblat, triplicat i en ocasions quintuplicat". Aquest fet provoca que molts empresaris que estaven disposats a oferir un lloc de treball a joves que tenien el permís de residència no ho facin. En conseqüència, aquests joves no poden aconseguir el permís de residència amb treball i, per tant, no poden ni accedir al mercat laboral ni a cursos de formació amb garanties d'inserció laboral. Tot plegat, dificulta el procés d'autonomia que necessita tot jove per a poder continuar el seu procés vital.

Punt de referència, i la resta d'entitats, demanen al Síndic que insti al Departament de Treball ha ser més ràpid ens els processos, ja que, la lentitud burocràtica no només dificulta els joves, sinó que ho fa a tots les persones d'origen immigrat. Alhora, l'escrit constat que la nova llei d'estrangeria perjudica als joves extutelats d'origen immigrat, ja que, per aconseguir el permís de residència amb treball necessiten una oferta de treball, cosa que no passa amb els joves reagrupats.

Les entitats que donen suport a l'escrit són: Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Ser.gi), la Fundació per a la reinserció de dones Ared, Servei Solidari, Fundació Comtal, Actua Consop, Fundació Éxit, Eveho Fundació, Casal dels Infants, AVBC i Associació Compartir.

Podeu consultar l'escrit presentat al document Punt de referència Síndic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article