El 15% de la sang donada per 56.000 persones durant l’estat d’alarma s’ha destinat a pacients amb Covid-19

Coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang aquest dissabte hi haurà una campanya al Palau de la Generalitat


Des de l'inici de l'estat d'alarma, el passat 14 de març, 52.000 persones han donat sang a Catalunya, 3.600 plasma i 220 plaquetes per garantir els tractaments als malalts. En conjunt, prop de 56.000 persones han fet una donació. Prop de 8.000 d'aquestes donacions, el 15%, han anat a parar a pacients que patien la covid-19. Durant el pic de la pandèmia tant la donació com la transfusió van baixar un 30%. Amb la reactivació de l'activitat assistencial torna a ser necessari que cada dia entre 800 i 1.000 persones donin sang a Catalunya. Coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang aquest dissabte hi haurà una campanya especial de donació al Palau de la Generalitat.

L'Organització Mundial de la Salut celebra el 14 de juny per sensibilitzar sobre la necessitat sang de forma regular. Per això, el lema de la campanya de l'edició d’enguany és “La sang segura salva vides”. L'objectiu és posar en valor la contribució que el donant pot realitzar per millorar la salut de les altres persones.

Al món cada dia es fan més de de 300.000 donacions de sang, de les quals prop d’un miler són a Catalunya i unes 5.000 a tot l'Estat. Catalunya és autosuficient en sang, amb 250.000 donacions l'any, si bé en determinades èpoques, com l'estiu, les donacions baixen considerablement pel canvi d'hàbits de la ciutadania.

Les mesures de protecció s’han anat adaptant en funció de l’estat epidemiològic de Catalunya. Ara es lliuren mascaretes a les persones que van a donar sang, que es netegen les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a l'espai de donació. També es desinfecta la llitera de donació entre donant i donat i els professionals es canvien els guants i utilitzen mascaretes i vestits especials.

La meitat de les donacions s'utilitza per tractar malalties com el càncer o l'anèmia. I en molts d’aquests tractaments, també calen plaquetes perquè la quimioteràpia les destrueix. Un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents i, en aquests casos, és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat.

La resta de les donacions es destinen a intervencions quirúrgiques i trasplantaments, un àmbit al qual s’hi dedica el 10% de les donacions i també als usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, que suposen el 3% del consum. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durat el part.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article