‘El menjar no es llença’: les criatures alcen la veu per dir la seva sobre l’aprofitament alimentari

La Fundació Espigoladors i Pol·len edicions publiquen en un llibre els contes il·lustrats de la 5a edició del premi


Tot i viure en un context d’emergència climàtica, el malbaratament alimentari segueix sent un terreny força desconegut, que té unes conseqüències que van molt més enllà de les tones d’aliments descartades. Així comença el llibre ‘El menjar no es llença. El relat de les criatures sobre l’aprofitament alimentari’, un recull de 28 contes seleccionats entre les 168 propostes presentades en la categoria infantil de la 5a edició del Premi #ElMenjarNoEsLlença. El certamen, una iniciativa que organitza anualment la Fundació Espigoladors, implica infants, joves, escoles, mestres i famílies a ser part de la solució del malbaratament alimentari.

A Catalunya es llencen el 40 % dels aliments, la qual cosa suposa que cada persona llença 35 kg d'aliments cada any (sense tenir en compte el malbaratament en la distribució, la indústria i el sector primari). Les causes que deriven a les pèrdues i al malbaratament alimentari són, en primera instància, estructurals del sistema agroalimentari imperant.

Per tant, es tracta d'un fenomen global i complexa, on les diverses causes estan interrelacionades i sovint és difícil d'analitzar-les de manera aïllada. “Quan es parlem de les conseqüències ambientals del malbaratament alimentari, no només es tracta de tones d'aliments descartades, sinó que parlem del malbaratament de nutrients, aigua i energia, i de la contaminació de sòls, aigües i aire. Elements ben connectats amb l'emergència climàtica”, expliquen a l’entitat.

Una eina educativa

Les criatures autores dels 28 contes hi han reflexionat a través dels seus textos i il·lustracions. Espigoladors ha estat treballant amb les criatures a partir de la complicitat d'una xarxa d'escoles a Catalunya. El llibre inclou una guia didàctica elaborada per la Fundació Espigoladors, amb material per explicar a l’aula com combatre les pèrdues i el malbaratament alimentari: xifres i idees d’acció. A més, compta amb un pròleg de Natza Farré i la il·lustració de coberta i la imatgeria del llibre és de l'artista Eli Elis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article