SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social exigeixen aturar les batudes policials a temporers a Lleida

Consideren les intervencions dels cossos policials contra el col·lectiu “una mostra més d'un racisme institucional”

SOS Racisme Catalunya i Fruita amb Justícia Social exigeixen que “cessin les constants i racistes batudes policials” a temporers perquè “les persones que venen a treballar a la fruita a Ponent siguin tractades amb la dignitat a la qual tenen dret”. Consideren les intervencions dels cossos policials contra temporers “una mostra més d'un racisme institucional que atemoreix, castiga i criminalitza els col·lectius més desemparats”.

Ambdues entitats denuncien que les administracions, “en comptes de ser garants dels drets de tota la ciutadania i de donar una solució digna a centenars de persones en situació d'extrema vulnerabilitat, utilitzin els cossos de seguretat pública per assetjar-les amb dispositius de control, expulsió i criminalització”.

Des de la plataforma Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya denuncien “la resposta ineficaç i amb biaix racista que diversos alcaldes del Baix Segrià, la Generalitat de Catalunya, i la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida han donat davant la situació de desemparament que pateixen les persones que venen a treballar a la campanya de la fruita, tot incrementant els controls policials”.

Assenyalen que “el racisme institucional i la Llei d’Estrangeria aboca al nomadisme a moltes persones en situació administrativa irregular, però també a persones amb la seva situació regularitzada”. En aquest sentit, les dues entitats remarquen que “els temporers són treballadors indispensables, però no gaudeixen de drets laborals ni socials per poder arrelar-se a la terra que ells mateixos treballen”.

SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social critiquen que, arran de les queixes d'alcaldes del Baix Segrià, “els Mossos d'Esquadra van incrementar la vigilància i els controls policials en aquells llocs on els treballadors acostumen a refugiar-se o reunir-se”. En aquest sentit, expliquen els dies 21 i 28 de maig es van dur a terme identificacions en places que són punt de trobada de temporers a Alcarràs (Segrià), en operacions conjuntes dels Mossos, la Policia de l'Estat i la Guàrdia Urbana.

Les dues entitats sostenen que, malgrat que alguns alcaldes, patronals agràries i entitats veïnals de Lleida neguin l'existència de racisme, “la realitat de temporers malvivint al carrer o en infrahabitatges, i la impossibilitat per a molts d'ells de poder regularitzar la seva situació, demostren el contrari”. “El sistema econòmic neoliberal i el model agrari que se'n deriva, aboquen milers de treballadors a no tenir drets ni dignitat per assegurar així el màxim de beneficis per a uns pocs, grans empreses i explotacions”, afirmen des de Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article