SOS Racisme considera les patrulles veïnals una conseqüència del “sistema opressor” contra la infància migrant

L'entitat denuncia 11 casos en què joves migrants sols tutelats són objecte “d’atacs” veïnals o abusos policials durant el 2020


SOS Racisme ha lamentat que es formin patrulles veïnals i les ha considerat una conseqüència del “sistema opressor” contra la infància migrant. El Servei d'Atenció i Denúncia de l'entitat ha assumit 11 casos des de principis d'any en què joves migrants sols tutelats són objecte “d’atacs” veïnals o abusos policials. 

Així mateix, l’organització ha alertat que han identificat més situacions que, tot i no ser assumides com a casos, “evidencien el racisme al qual es veuen abocats en el sistema de (des)protecció de l'administració pública”. D'entre tots ells, destaquen que els receptors de la violència veïnal i institucional acostumen a ser joves “abocats a ocupar un habitatge com a conseqüència del sistema de desprotecció i exclusió administrativa”. Davant d'aquests habitatges, es fan concentracions amb veïns que només escridassen, altres que cometen accions violentes i grups violents organitzats d'extrema dreta.

L'organització ha apuntat que els veïns justifiquen l'assetjament i escari per una sensació d'inseguretat que segons ells ve provocada per la presència dels joves, “tot i que els Mossos investiguen els fets delictius reportats i no tenen cap indici que els relacionin amb els joves que ocupen, els veïns persisteixen en culpabilitzar-los ometent deliberadament la seva presumpció d'innocència”. Així mateix, l’organització ha afirmat que aquesta no s'ometria igual si els joves que són d'origen magribí o subsaharià fossin blancs.

SOS Racisme apunta que observen també un sentiment generalitzat de “desatenció policial” per part dels veïns, sensació avalada per representants institucionals, com l'alcalde de Premià de Mar o de Llançà, els quals “justifiquen les protestes com a conseqüència de la suposada inacció policial, però sense entrar a qüestionar si els joves són realment culpables”.

L'organització creu que, en general, les institucions “no adopten una lògica de protecció sinó penal” i es dona una atenció on preval “el càstig i la discriminació en l'accés als drets per damunt de la cura”. En aquesta línia, afegeix que hi ha un discurs d'odi mediàtic generat pels mitjans de comunicació i una pressió i persecució policial “que qüestiona la simple presència a l'espai públic només per la seva aparença”.

Amb tot això, SOS Racisme ha criticat que les patrulles de vigilància veïnals “no haurien de tenir cabuda en una societat suposadament democràtica i de dret” i ha afegit que si l'acte el fa una persona blanca s'assenyala aquesta persona i no tota la comunitat, com passa quan és una persona racialitzada. “Els comportaments delictius veïnals queden impunes i els mateixos alcaldes justifiquen aquests comportaments, avalant institucionalment l'assetjament arbitrari. On queda el dret a la seguretat d'aquests joves?”, es pregunta.

SOS Racisme ha assegurat que aquest no és el camí que volen molts veïns i ha demanat a les administracions que comencin a qüestionar-se “la por que tenen a parlar del racisme inherent i naturalitzat a la societat” i garanteixin els drets d'aquest col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article