S’aprova per fi el decret de concert social que ha de prioritzar les entitats en la gestió de serveis d’atenció a les persones

Afers Socials espera que la normativa sigui “una nova forma de relació amb els proveïdors per millorar la qualitat assistencial i les condicions laborals”


El Govern ha aprovat finalment aquest dimarts el decret de concert social que ha de prioritzar les entitats sense ànim de lucre en la gestió de serveis d’atenció a les persones. Entre els criteris que l’administració valorarà a partir d’ara hi ha la responsabilitat social de l’entitat proveïdora, on hi figuren, entre altres, l’obligació de donar estabilitat i qualitat a l’ocupació; i també el compromís ètic, que s’ha de concretar en mecanismes de governança, transparència i destinar una part dels excedents a la millora de la formació dels professionals.

“Amb aquest nou decret s’impulsa definitivament una nova forma de relació amb els proveïdors de la xarxa de serveis socials allunyada de les dinàmiques de contractació pública”, detallen al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

D’aquesta manera, el concert social permetrà proveir serveis a la ciutadania, de la cartera de serveis socials, “per mitjà de mecanismes orientats a la qualitat assistencial, la solvència tècnica, l’arrelament territorial i altres mecanismes orientats a la millora del servei a la persona”, asseveren a la conselleria.

Procediment d’acreditació, fins a un màxim de deu anys

Pel que fa al procediment d’acreditació, que correspon al Departament, estarà “permanentment obert” i les entitats proveïdores podran acreditar-se si compleixen els requisits i condicions que s’estableixin per a cada tipologia de servei socials. El termini de vigència inicial de l’acreditació serà de quatre anys, prorrogable de dos en dos anys fins a un màxim de deu anys, sempre que els serveis es prestin correctament i es compleixin les condicions de qualitat requerides.

El procediment de concert social i de gestió delegada estaran sotmesos a convocatòria i sol·licitud. El preu dels serveis a proveir estarà referenciat a la cartera de serveis socials i no s’admetran baixes econòmiques, de manera que resultarà guanyador el projecte presentat que ofereixi millors condicions  d’atenció a les persones.

Així mateix, expliquen a la conselleria, es valoraran criteris socials, com la qualitat en l’atenció amb determinada qualificació o experiència, l’estabilitat laboral, la igualtat de gènere, la inserció laboral, la política lingüística, la compra pública ètica, la protecció del medi ambient, la qualitat alimentària o el compromís ètic. Amb aquest decret, el Govern espera dotar de “major estabilitat al sector, amb vigències inicials més llargues i pròrrogues tàcites fins a deu anys, sempre que es prestin els serveis adequadament”.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article