USTEC-STEs afirma que el decret de plantilles obre la porta a “situacions de discriminació de gènere”

El sindicat afirma tenir coneixement de casos on situacions lligades a la maternitat afecten la carrera professional


USTEC-STEs ha afirmat que el decret de plantilles “obre la porta a viure situacions de discriminació de gènere”. El sindicat ha informat que des del 2014 està recollint testimonis de dones, i homes tot i que en menor mesura, que exposen situacions que són “clarament discriminació de gènere”.

El sindicat creu que aquests són conseqüència de l'aplicació del decret de plantilles i que estan lligades a la maternitat i als permisos i situacions relacionats. El sindicat ha apuntat que el decret no exigeix fonamentar objectivament el fer o no fer una proposta de nomenament per ocupar destinacions i càrrecs de direcció o de coordinació “i això està discriminant a les dones docents que es troben en qualsevol situació lligada a la maternitat”.

Entre els casos que han rebut, han apuntat docents en destinació provisional a petició de la direcció als que no se'ls fa proposta de continuïtat en tenir coneixement de la situació lligada a la maternitat, dones docents que han participat en entrevistes amb les direccions dels centres per ser proposades per ocupar una destinació i que finalment no han estat proposades també en tenir coneixement d'aquesta situació i d'altres que en cursos anteriors tenien un càrrec de direcció o coordinació i que han estat “cessades” per al proper curs.

El sindicat també ha explicat que hi ha dones docents que durant el curs actual han gaudit de permisos i reduccions de jornada relacionats amb la maternitat i que per al curs vinent no han estat objecte de proposta de continuïtat sinó que s'ha proposat al seu substitut.

USTEC-STEs ha apuntat que aquesta discriminació que estan patint està “prohibida per la Constitució i les lleis”. Així mateix, han afegit que les docents no tenen cap element objectiu per poder conèixer quin és el motiu pel qual la direcció d'un centre no els hi vol fer una proposta per ocupar una destinació o un càrrec de direcció o coordinació. Segons el sindicat, tenen “denúncies que fan explicites les situacions desagradables que han de viure treballadores i treballadors per part dels equips directius pel fet de fer valer el seu dret a gaudir qualsevol dels permisos lligats amb les cures”. Han afirmat també que aquestes persones “tenen por a les represàlies per denunciar els fets”.

El sindicat ha reclamat al Departament d'Educació que “no pot romandre passiu davant qualsevol situació de discriminació cap a les dones” i han considerat que “no fer res suposa coresponsabilitzar-se d'un greu atac a la igualtat i a la discriminació”.

Per últim, ha instat Educació a debatre la renovació del Pla d'Igualtat d'Educació aprovat el 20 de gener del 2015, ja que ha assegurat que hauria d'haver estat renovat aquest 2020. Per al sindicat, aquest document hauria d'incloure l'anul·lació del decret de plantilles i totes les seves aplicacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article