Generalitat, administracions i entitats aproven un nou Pla de Drogues i Addiccions

Un dels objectius és retardar en un 2,1% l'edat d'inici del consum de cànnabis


Generalitat, administracions, institucions i entitats diverses han aprovat per unanimitat el Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023. El pla té com a principals objectius retardar l'edat d'inici del consum de drogues i els comportaments susceptibles de generar addicció així com disminuir la prevalença del consum de drogues i el joc patològic i els usos d'internet.

Entre els resultats “clau” esperats el 2023 hi ha retardar en un 2,1% l'edat d'inici del consum de cànnabis i disminuir en un 10% el consum problemàtic en joves de 14-18 anys. També es fixa la meta de disminuir en un 10% el consum episòdic intensiu d'alcohol en els darrers 30 dies en població del mateix grup d'edat.

A més, també es proposa reduir la mortalitat derivada de l'ús de drogues, així com les addiccions al joc, les apostes i internet. Concretament, l'objectiu és disminuir en un 17,7% la taxa de mortalitat en accidents amb presència d'alcohol, drogues il·legals i/o psicofàrmacs.

Per altra banda, el pla té el propòsit de disminuir les situacions personals, familiars i socials no desitjades relacionades, com la conflictivitat, la violència i l'exclusió.

El pla es basa en quatre grans línies estratègiques: construir comunitats “educadores” enfront les drogues i les addicions, apoderar la persona consumidora i situar-la al centre, reducció de danys i innovació en l'abordatge preventiu i assistencial.

En aquest context, les principals novetats que aporta el pla giren al voltant de l'aprovació d'una nova llei sobre drogues i addiccions comportamentals, la creació d'un observatori català específic, prioritzar col·lectius vulnerables o impulsar plans de gènere i transculturalitat.

També destaca l'enfortiment d'actuacions preventives, una millora de les polítiques relacionades amb l'alcohol o elaborar uns estàndards de qualitat en prevenció.

El nou pla es va aprovar el passat 14 de juliol per unanimitat a la Comissió Interdepartamental sobre Drogues, l'òrgan col·legiat integrat per diferents departaments de la Generalitat i altres administracions loclas, Diputacions, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, així com institucions i organitzacions no governamentals del sector. El procés d'elaboració ha estat participatiu, a través de reunions amb tots els actors clau per consensuar objectius i accions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article