Impuls de 1.500 milions d’euros per modernitzar i internacionalitzar la FP

La reforma pretén acreditar les competències professionals adquirides durant l’experiència laboral


El govern espanyol invertirà 1.500 milions d’euros els propers quatre anys en un pla per modernitzar i impulsar la Formació Professional (FP). El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimecres el Pla de Modernització de l'FP, basat en la col·laboració públic-privada i que busca garantir una formació i una qualificació professional que faciliti la incorporació i permanència al mercat laboral. A més, vol donar resposta a la creixent oferta de llocs de treball que requereixen una qualificació intermitja. La inversió de 1.500 milions d’euros es podrà ampliar amb fons provinents del pla de recuperació de la Unió Europea (UE).

Sánchez ha assegurat que quan es parla d'FP “es parla d'ocupació i de formació, de creació de riquesa, d'impuls als negocis, les empreses i el benestar social”. El govern espanyol ha destacat que es tracta de la inversió més gran en aquest àmbit feta mai a l'Estat.

El pla divideix les seves actuacions en onze àmbits estratègics. Per primer cop, es dissenya sobre un sistema únic d'FP, que engloba tant la formació del sistema educatiu com l'FP per a l'ocupació. A més, compta amb la col·laboració amb el món privat ja que “no existeix formació professional de qualitat sense l'empresa”, en paraules de Sánchez.

Sánchez ha destacat la importància de la internacionalització i per això el pla permetrà noves actuacions formatives com títols bilingues en anglès, francès i alemany; una opció d'FP internacional amb estades en centres estrangers i en la que s'obtindrà una titulació amb validesa en altres països.

Una de les mesures que incorpora el pla és una convocatòria permanent de reconeixement i acreditació de les competències professionals adquirides durant l'experiència laboral. L'objectiu és acreditar fins al 2023 les competències del 40% de la població activa menor de 55 anys que no té titulació, és a dir, 3.350.000 persones. A més, inclou plans d'acreditació de competències per sectors i empreses amb la col·laboració d'organitzacions sindicals i empresarials.

El pla ha de servir també facilitar itineraris formatius individualitzats amb la implantació d'una oferta modular personalitzada que permeti matricular-se en un o diversos mòduls, sense haver de cursar tots els que integren un títol o curs d'especialització. El document recull també formació ‘a la carta’ per a les empreses, a través de programes per a les seves plantilles en col·laboració amb el sector industrial.

Es potencien també les ‘Aules Mentor’, que són programes de formació online no reglada dirigits a majors de 18 anys en nuclis rurals, per arribar a 3.000 municipis.

200.000 places més fins al 2023

El pla permetrà promoure l'ampliació de 200.000 places en l'oferta d'FP fins al 2023. També es desenvoluparà un pla de formació per a treballadors i aturats en col·laboració amb les administracions autonòmiques, cambres de comerç i organitzacions empresarials i sindicals. A més, es farà un Mapa de l'FP en col·laboració amb els sectors productius.

El govern espanyol ha destacat que no només s'ampliaran les places totals sinó que es modernitzaran les ja existents i s'ampliaran els títols relacionats amb la digitalització i les noves tecnologies. Entre aquests, destaquen els de Fabricació Intel·ligent, Digitalització del manteniment industrial, Ciberseguretat en entorns de producció, Ciberseguretat en entorns IT, Senyalització o Telecomuncions ferroviàries. També es preveuen altres de nous com Videjocs, Implementació d'Infraestructures 5G i Intel·ligència artificial i Big Data i BIM.

També sobre digitalització, s'incorporarà un mòdul formatiu de digitalització aplicada a cada sector productiu per a tots els títols del catàleg. A més, es crearà un mòdul de digitalització de 30 hores dirigit a treballadors per cursar a l'empresa, amb la previsió d'arribar a 125.000 empleats fins al 2023. També es vol arribar a prop de 50.500 docents d'FP en dos anys.

El govern espanyol ha afegit que s'impulsarà la creació d'aules d'emprenedoria en 1.850 centres d'FP de l'Estat, amb l'objectiu d'oferir als estudiants recursos i assessorament que els faciliti l'arrencada dels projectes. Es promouran també projectes per a la conversió d'aules d'FP en espais de tecnologia aplicada o la creació de la plataforma FPConecta per a la relació i l'intercanvi entre centres de formació professional, interlocutors socials i administracions educatives.

Pel que fa l'FP Dual, s'aposta per potenciar la incorporació de les empreses de cada sector, incloses les pimes i micropimes, al'ecosistema d'FP o l'ampliació de la durada del mòdul de formació en centres de treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article