El 75% dels nens que participen al Casal dels Infants han necessitat suport d’emergència des de l’inici de la pandèmia

L'entitat denuncia “dèficits estructurals” al sistema de protecció a la infància a Catalunya i demana més recursos


El Casal dels Infants va oferir un suport d’emergència a tres de cada quatre infants i adolescents que participen habitualment en els projectes de l’entitat des de l’inici de la pandèmia a causa de l’agreujament de la seva situació de vulnerabilitat. Així ho recull l’informe ‘15 setmanes d’emergència al Casal dels Infants’, que l’associació ha publicat aquest dijous i que recull l’experiència d’aquests infants des del 13 de març i el 29 de juny, quan l’entitat va començar a oferir activitats d’estiu. 

Segons destaca l’informe, durant aquest període de temps l’organització va atendre 2.000 infants i les seves famílies de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Salt. Del total d'infants atesos, 1.500 van rebre el suport d’emergència.

La directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, ha valorat que l’informe posa en evidència que Catalunya partia d’un sistema de protecció a la infància amb “dèficits estructurals” que ha quedat “encara més afeblit” amb la crisi social de la Covid-19. Segons ha indicat, abans del confinament una de cada quatre llars amb infants a càrrec “ja es trobava en risc de pobresa”, unes xifres “que ja eren insostenibles i que no poden empitjorar”. Per això ha demanat “urgentment” polítiques públiques “amb els recursos necessaris” per garantir els drets dels infants.

L’informe detalla que el 71% de les famílies dels infants que participen en l’entitat va patir una pèrdua total o substancial d’ingressos arran del confinament. El Casal dels Infants va participar en el repartiment de prop de 900 targetes moneder gestionades per la Generalitat per suplir les beques de menjador dels infants, així com gairebé 800 destinades a cobrir el berenar dels infants inscrits en serveis de centre obert.

Ajuda econòmica urgent

D’altra banda, l'entitat afirma que moltes famílies van necessitar una ajuda econòmica urgent per fer front a les necessitats bàsiques complementària a les prestacions públiques, bé fos a través del Programa Caixa Proinfància (43%) o a través d’un fons d’emergència amb recursos propis de l’associació (7%).

A més, un 47% dels infants acompanyats pel Casal dels Infants en aquestes 15 setmanes es van confinar en habitatges “amb carències greus”. Des del Casal dels Infants es va realitzar un seguiment d'aquests casos per gestionar solucions dins el circuit de protecció social.

El confinament també va requerir mantenir una atenció especial als casos de violència masclista o envers els infants. Segons l'entitat, un 16% dels nens que acompanya va patir en el seu nucli familiar “un risc incrementat o sobtat de violència”.

En l'àmbit de l'educació, l’entitat va detectar que el 37% dels infants no comptaven amb internet a la llar, i va proporcionar connexió a 50 famílies durant sis mesos en col·laboració amb Parlem Telecom.

Així mateix, l’entitat va entregar tauletes a prop de 300 infants i adolescents que en necessitaven, un 16% del total, gràcies a diversos donatius i col·laboracions ciutadanes. D’altra banda, donada l’escassetat de recursos educatius a moltes llars, prop de la meitat dels atesos va rebre un paquet educatiu amb material fungible i per fer manualitats.

Finalment, l'entitat destaca que amb l’inici de les activitats d’estiu ha recuperat l’atenció presencial, i que durant el juliol i l’agost, més de 1.600 infants i joves participaran en activitats d’estiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article