Salut preveu que el servei de ‘gestors Covid’ estigui “en ple funcionament” a finals de setmana

Argimon no veu “viable” reforçar la primària amb més metges o infermeres però obre la porta a altres perfils


El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat aquest dilluns que els ‘gestors covid’ s'estan incorporant als centres d'atenció primària (CAP) i preveu que a finals de setmana el servei estigui “en ple funcionament”. Dels 500 agents anunciats el 16 de juliol, se n'han contractat més de 400. Argimon ha afirmat que “no és viable” reforçar ara com ara els CAP amb més metges o infermeres, com demana la primària, ja que són col·lectius “on no hi ha atur”, ha argumentat. 

Ara bé, ha apuntat que hi ha “alguna possibilitat” d'altres perfils “molt concrets”, que podrien ajudar a extreure les mostres nasofaríngies, una tasca important que comporta molt temps i que n'ocuparà més a mesura que es vagin incrementant les proves PCR.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dilluns en una roda de premsa amb el doctor Argimon que la situació “crítica” que viu Catalunya en aquests moments per l'evolució de la pandèmia del coronavirus es tradueix en rebrots amb “molt impacte assistencial en l'atenció primària”. 

Els CAP estan recuperant l'atenció als pacients crònics o amb patologies debutants, part dels professionals estan de vacances després dels mesos més durs de la pandèmia i des de fa dies atenen un augment del nombre persones amb símptomes de Covid-19 i els fan les proves PCR. S'ha passat de 42.000 proves setmanals a 62.000 i el número es preveu que vagi creixent.

La primària descriu aquesta situació de “saturació” i demana reforços urgents, con el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), el doctor Antoni Sisó, que va proposar que infermeres d'hospitals poguessin reforçar els CAP en un acte de “reciprocitat ben entesa i aplicada amb solidaritat” després que sanitaris d'aquests centres ajudessin els hospitals en la primera onada. Argimon, que també és el director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha descartat aquesta possibilitat de traspassar professionals dels hospitals com a mesura “generalitzada” en període de vacances. “Tampoc anem sobrats”, ha fet notar.

75 pacients a l'UCI

La situació dels CAP també fa posar en màxima alerta els hospitals, que atenen els pacients més greus i per això l'augment de contagis d'un virus s'hi reflecteix uns dies més tard. Aquests últims dies han notat un augment de pacients que fins la setmana passada era lleuger. Una dada preocupant és que els pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) han passat en una setmana de 56 (20 de juliol) a 75 (26 de juliol), ha indicat Torra.

D’altra banda, Argimon ha explicat que “en principi no hi ha més transmissió comunitària” fora dels territoris amb mesures especials, que són Barcelona, l'àrea metropolitana, el Segrià i Figueres, en espera d'una roda de premsa aquest dimarts on s'analitzarà la situació epidemiològica amb més detalls.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article