Barcelona preveu iniciar el curs amb 11 entorns escolars pacificats i arribar a 22 centres aquest any

Es prioritzaran cinc carrers per a vianants, s'eliminaran quatre carrils de circulació i es crearan 37 nous espais de joc


L'Ajuntament de Barcelona preveu iniciar el curs escolar amb nou entorns escolars més pacificats i arribar a 22 centres aquest any. Aquestes actuacions s'emmarquen en el programa Protegim les Escoles, que va començar amb la pacificació de l'entorn de l'Escola Grèvol, a Sant Martí, on va morir un infant.

Així, durant el juliol i l'agost es portaran a terme nou actuacions, més una que està en marxa durant juliol a l'Institut Viladomat, a l'Eixample. El consistori destinarà 1,3 milions d’euros aquest 2020 a les actuacions, que suposaran 4.352 metres quadrats guanyats a l'asfalt, cinc carrers prioritzats per a vianants, quatre carrils de circulació menys i 37 nous espais de joc espontani. Les mesures beneficiaran 8.468 alumnes. EL 2021 està previst actuar en una cinquantena d'escoles més i l'objectiu és arribar a totes les escoles el 2023.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que la pandèmia ha “accelerat” moltes de les mesures que s'estaven posant en marxa per aconseguir una Barcelona més saludable i segura. Entre aquestes ha situat la pacificació dels entorns escolars, iniciada a principis d'any amb l'Escola Grèvol, a Sant Martí, . A nou centres més les obres ja estan en marxa o s'iniciaran properament. La resta d'actuacions començaran a l'octubre, per tal que a finals d'any s'arribi als 22 entorns pacificats.

Les actuacions es basen en tres tipus de mesures: la pacificació del trànsit, la millora de l'habitabilitat i la visibilitat de l'espai. Així, l'entrada a l'espai pacificat se senyalitza amb pintura de color taronja i un logotip horitzontal específic. Als punts d'accés i de sortida dels centres es creen uns espais plaça amb una superfície no inferior a una circumferència de 10 metres de diàmetre on s'hi posa mobiliari urbà per convidar-hi a passejar i fer activitats.

Per reduir el trànsit, es redueix l'espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació i places d'aparcament, es redueix la velocitat màxim permesa a 20 kilòmetres per hora, es col·loca senyalització vertical i horitzontal i radars informatius. També s'està implementant un programa de persones voluntàries pel control del trànsit en les entrades i sortides escolars.

50 escoles el 2021

De cara al 2021, la previsió és pacificar l'entorn d'una cinquantena d'escoles més. Aquests projectes ja estan enllestits i s'aniran executant a mesura que hi hagi recursos disponibles. Colau ha explicat però que el que sí que es farà de forma generalitzada és senyalitzar de forma visible per als conductors que s'està a prop d'una escola perquè augmentin l'atenció i redueixin la velocitat.

El govern municipal s'ha marcat acabar el mandat amb una de cada tres escoles (200) amb entorns pacificats, ja sigui amb actuacions específiques (138) o amb accions de millora incloses en altres programes, com el de les superilles.

La selecció de les escoles i la seva priorització s'ha fet tenint en compte si escolaritzen infants de 0 a 12 anys, si estan en punts complicats de seguretat viària, si tenen una alta contaminació ambiental, si la comunitat educativa ja treballava en la millora de l'entorn i si havien estat demandades pels districtes com a prioritàries.

L'Ajuntament ha creat una Tala de Seguiment del programa amb representants de la comunitat educativa i es posaran en marxa també taules d'entorns escolars a tots els districtes.

Col·laboració per obrir escoles al setembre

D'altra banda, l'alcaldessa ha reiterat que el consistori ajudarà en tot el que calgui perquè els centres educatius puguin obrir al setembre com està previst. Ha afirmat que aquesta no és una decisió seva i que és “difícil” fer pronòstics en plena pandèmia i a un mes i mig de l'inici del curs, però ha insistit que s'ha de poder tornar a les escoles. “Hem ofert tota la col·laboració en allò que podem ajudar perquè puguin obrir i amb la màxim presencialitat, farem tot el que estigui a les nostres mans”, ha declarat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article