El Govern prohibeix els ‘botellons’ a Catalunya i fixa sancions d’entre 3.000 i 15.000 euros

L'executiu deixa en mans dels ajuntaments vetllar pel compliment de la norma, ja aprovada pel Procicat


Davant l’augment de contagis, el Govern ha aprovat una nova instrucció sobre la Covid-19. En aquest cas, els departaments de Salut i Interior han signat una resolució –ja aprovada pel Procicat– que prohibeix els ‘botellons’ a tota Catalunya “per raons de salut pública”, en paraules de la portaveu del Consell Executiu, Meritxell Budó. 

Així, queda prohibit el consum compartit d'alcohol a la via publica i als espais d'ús compartit a qualsevol municipi del país, i no només als que tenen restriccions (Barcelona i àrea metropolitana, Figueres, i el Segrià). 

El que també ha marcat el Govern és que “vetllar perquè la resolució que s'ha aprovat s'acompleixi correspon als ajuntaments” i que seran els consistoris locals els encarregats d'imposar les “sancions greus” que suposa participar d'un ‘botellón. Les multes per saltar-se la prohibició tenen imports d'entre 3.001 euros i 15.00 euros.

El Consell Executiu ha donat així llum verd a la resolució que els departaments de Salut i Interior han portat al Procicat aquest mateix dimarts. Segons Budó, hi havia municipis i ciutats on els ‘botellons’ estaven vetats a través d'ordenances, però a molts altres no existia “una prohibició explícita”. Ara, amb la situació de la Covid-19 i la dificultat que suposen reunions com aquestes per a controlar l'expansió del virus, el Govern ha volgut així “donar les eines necessàries” per a que els ajuntaments puguin “actuar en contra amb una cobertura legal” i evitar aquestes trobades per beure.

Canvis en la cultura i els gimnasos, aquesta setmana

D'altra banda, la consellera i portaveu ha garantit també que “aquesta setmana” el Procicat aplicarà canvis en les prohibicions i restriccions que va dictar per als espectacles culturals i per als centres de pràctica esportiva. Així, ha anunciat que “es revisarà” la instrucció en vigor, que permet establir “excepcionalitats” a cada espectacle però que comporta “una gran burocràcia”. “Com les dades epidemiològiques acompanyen per poder actuar d'aquesta manera, aquesta setmana es presentarà aquesta revisió de les mesures per a la cultura i l'esport”, ha dit, recordant que a tots els espectacles que s'excepcionen i es poden celebrar es garanteix “un espai segur, la distància entre assistents, mesures d'higiene i mascareta, i el compliment del pla sectorial de contingència”.

Per últim, preguntada per la viabilitat d'acabar buscant algun sistema de rastreig a través del telèfon mòbil, Budó no només no s'hi ha tancat sinó que ha defensat que “qualsevol aplicatiu que ajudi a rastrejar i evitar rebrots s'ha d'estudiar”. Davant els dubtes que alguns experts plantegen sobre l'ètica i la intimitat que es vulneraria, Budó té clar que “la intimitat queda ja en un altre plànol quan es porta el telèfon a tot arreu”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article