La Generalitat presenta un recurs d’inconstitucionalitat contra l’Ingrés Mínim Vital

Afers Socials demana una finestreta única per sol·licitar l’ajuda i alerta que el decret de la prestació vulnera les competències de Catalunya


Després de constatar les incompatiblitats entre l’Ingrés Mínim Vital impulsat per l’Estat espanyol i la Renda Garantida de Ciutadania, la Generalitat finalment presentarà un recurs d’inconstitucionalitat contra diversos articles del decret de prestació espanyol. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies reclama, de nou, una finestreta única on sol·licitar les diverses ajudes i alerta que el decret de l’Ingrés Mínim Vital vulnera les “competències exclusives” que té Catalunya, segons estableix l’Estatut, per gestionar les pensions no contributives.

Afers Socials defensa que l’Ingrés Mínim Vital, com a prestació de terra social, “ha d’anar acompassada amb el sistema de protecció social de Catalunya”. I avisa que el protocol per sol·licitar l’Ingrés Mínim Vital “genera problemes a les persones més vulnerables, perquè han de fer gestions en diverses finestres públiques i altera el marc d’acció de la xarxa de serveis socials de Catalunya”.

“La nostra prioritat és que les persones no es perdin i hagin de fer massa tràmits. Hem de fer-ho fàcil i eficient”, ha recalcat el conseller Chakir el Homrani, que ha recordat que la comissió de la Renda Garantida de Ciutadania ja ha fet dues declaracions demanant el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital. “Hem decidit fer un pas endavant, que és presentar aquest recurs d'inconstitucionalitat”, ha assenyalat.

El Homrani ha defensat que entre les dues prestacions hi pot haver un encaix, sempre que hi hagi “voluntat negociadora” i les dues administracions vagin “alineades”. De fet, el conseller recorda que l’Estatut disposa que, en matèria de seguretat social, correspon a la Generalitat la competència compartida del desplegament i l’execució de la legislació estatal, llevat de les normes que configuren el règim econòmic i, en concret, la competència en el reconeixement i la gestió de les pensions no contributives.

A més, l’Estatut regula la “competència exclusiva” de la Generalitat en matèria de serveis socials com la regulació i l’ordenació de l’activitat dels serveis socials, les prestacions tècniques i les prestacions econòmiques amb finalitat assistencial o complementàries d’altres sistemes de previsió pública. El marc normatiu també recull la regulació i l’aprovació dels plans i els programes especifícs dirigits a persones i col·lectius en situació de pobresa o de necessitat social.

Per això, el Govern considera que diversos articles del Reial Decret que estableix l’Ingrès Mínim Vital “extralimiten l’àmbit competencial estatal sense tenir en compte el previst a l’Estatut”. “Aquesta invasió competencial no té només un impacte en qui lidera l’execució de les competències, sinó que té un efecte real i no desitjat en com s’acompassa el Ingrés Mínim Vital en el sistema de protecció social a Catalunya i la seva xarxa”, argumenten a la conselleria, on asseguren que aquest recurs d’inconstitucional “no tindrà cap impacte negatiu en la ciutadania, perquè no fa aturar la gestió de la prestació”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article