La destrucció de feina afecta un 32% de les persones diagnosticades amb càncer

Segons l'AECC, els afectats pateixen una “doble vulnerabilitat” perquè a la malaltia s'hi suma la crisi econòmica


L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) calcula que la destrucció d'ocupació provocada per la Covid-19 afectaria al 32% de les persones a l'Estat amb càncer diagnosticat aquest any 2020. 

Són estimacions internes de l'AECC que tenen en compte l'anàlisi del segon trimestre de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que mostra com a Espanya s'han destruït un milió de llocs de feina a causa de la pandèmia. Així, la destrucció d'ocupació podria afectar, segons l'AECC, al voltant de 33.000 persones amb càncer en edat laboral i que han estat diagnosticades enguany.

Des de l'associació, remarquen que és un segment de la població que pateix “una doble vulnerabilitat” per la crisi econòmica postcovid i la que origina el càncer.

A aquestes estimacions se li sumen les dades extretes per una enquesta feta per l’entitat a persones amb càncer en edat laboral. Segons aquesta, fins a un 57% de les llars es troben per sota dels 1.800 euros mensuals i un 28% tindrien uns ingressos inferiors a 1.100 euros al mes.

Amb els ingressos, assenyalen des de l'associació, els afectats han de fer front a les despeses habituals però també a aquelles derivades de la malaltia i els tractaments, com ara la radioteràpia, que afirmen que pot arribar a uns 1.500 euros de mitjana per un tractament de quinze dies.

Els resultats també indiquen que en el 46% dels casos la situació econòmica familiar ha empitjorat degut a la crisi de la Covid-19. D'aquests, fins en un 19,4% ha empitjorat tant que han hagut de fer retallades severes en les despeses quotidianes, contraure deutes o sol·licitar ajuda econòmica.

D’altra banda, l'associació posa a disposició de les persones que tenen càncer un programa integral d'atenció social que contempla allotjament en pisos i residències, trasllats per rebre tractament hospitalari, assessorament jurídic laboral i inserció en el mercat de treball després de la malaltia. A més, ha aprovat un fons extraordinari d'ajudes econòmiques de fins a 3 milions d'euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Bea Terrassa
1.
Cuando tras superar una enfermedad tan dura te enfrentas a intentar reincorporarte al ámbito laboral, lidiando a la vez con las diferentes secuelas, experimentas la vulnerabilidad en 1a persona. La Seguridad Social deberia revisar sus protocolos y los médicos que realizan las evaluaciones de las incapacidades permanentes. Sólo pedimos que se nos facilite el camino para reincorporarnos al mundo laboral, valorando los casos cómo se merecen, con respeto y profesionalidad, no según las arcas del Estado. Saludos!
  • 0
  • 0

Comenta aquest article