Uns 2.000 voluntaris de la Creu Roja informaran les persones vulnerables de l’impacte de la Covid-19 en la salut

La idea és arribar als col·lectius amb més dificultats per rebre missatges institucionals per protegir-se de la malaltia


Uns 2.000 voluntaris de la Creu Roja informaran la població, especialment aquelles persones que es troben en una situació de més vulnerabilitat social, sobre els riscos i l'impacte de la Covid-19, en un acord amb el Departament de Salut i el d'Afers Socials i Famílies. L'objectiu és arribar des de la proximitat als col·lectius que poden tenir més dificultats per rebre els missatges institucionals. 

Un miler dels 17.000 voluntaris de la Creu Roja ja estan fent una tasca de conscienciació en l'àmbit de la salut i amb aquesta "aliança", com l'han definida en la presentació, preveuen arribar als 2.000. L'entitat espera que la iniciativa vagi més enllà del coronavirus i conscienciar, entre altres, sobre onades de calor o campanyes de vacunació.

"Intentem arribar als col·lectius que no segueixen tant els mitjans de comunicació o les xarxes socials per diferents motius", ha explicat el coordinador de la Creu Roja, Enric Morist, en la presentació aquest divendres del projecte per mobilitzar voluntaris. L'objectiu, conscienciar la població de l'impacte en la salut comunitària i individual que suposa la transmissió del coronavirus, amb especial incidència en els col·lectius de major risc i amb desigualtat per accedir a la informació. La iniciativa també vol contribuir a anticipar-se a la propagació del virus. "Ens ha caigut a sobre un tsunami i hem de prevenir-ne un segon", ha advertit el coordinador de l'entitat.

L'acord és d'entrada per un any i no se n'ha concretat la xifra econòmica. Les conselleries sufragaran les despeses del desplegament del programa -organització, gestió-. Afers Socials participarà en la crida i formació dels voluntaris, sota la coordinació de la Creu Roja, i farà d'interlocutor per saber aquells municipis, barris o col·lectius on sigui prioritari intervenir segons els indicadors epidemiològics. "Hem d'explicar molt clarament, molt breument, la importància de portar la mascareta i les altres mesures. No podem fallar aquí", ha assenyalat Morist.

Els voluntaris actuaran per parelles i a peu de carrer per difondre la informació necessària sobre diferents aspectes, com les mesures de prevenció de la Covid-19, les conductes de risc i la importància de la corresponsabilitat individual en la transmissió comunitària. Aniran vestits amb els equips de protecció individual pertinents i portaran de forma visible la identificació corresponent. A més, si cal, repartiran material informatiu en diferents idiomes en zones específiques i per a les comunitats de veïns.

A banda de l'objectiu prioritari de sensibilització davant la Covid-19, el projecte inclou una actuació més integral a llarg termini de prevenció i promoció de la salut de diferents problemes emergents de forma periòdica, com onades de calor o la importància de vacunar-se, per exemple de la grip, sobretot els col·lectius més vulnerables, i més aquest any. La formació del voluntariat serà també un eix estratègic del programa, a través del qual s'oferirà un itinerari formatiu modular amb píndoles presencials o en línia de cadascuna de les temàtiques de salut a abordar.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha destacat que el projecte permet "prevenir entre iguals, de veí a veí, sense barreres, no a partir de la imposició, sinó des de la conscienciació". "Volem arribar a tothom en una xarxa de país", ha afirmat la titular de Salut, Alba Vergés. El president de la Creu Roja, Josep Quitet, ha destacat que l'entitat fa d'"antena" i de "termòmetre" sobre la situació social i per identificar les necessitats emergents.

Més de 100.000 famílies atestes en l'emergència

La Creu Roja ja treballa a través de programes d'intervenció amb col·lectius vulnerables. El vincle de confiança que es crea entre la persona voluntària i la persona atesa facilita la transmissió de la informació. L'entitat té 300 punts de presència en els diferents municipis de Catalunya i una xarxa pròpia de voluntariat de més de 17.000 persones, 4.500 de les quals, sobretot joves, s'han incorporat durant el confinament.

En l'emergència de la Covid-19, en el Pla Creu Roja RESPON, han atès més de 100.000 famílies a través de serveis bàsics com el lliurament d'aliments i medicaments a les seus de l'entitat i als domicilis, l'acompanyament telefònic de gent gran, el suport educatiu virtual a infants en risc d'exclusió i l'atenció a persones sense sostre.

També han fet més de 110.000 trucades de prevenció i promoció de salut per informar persones dels col·lectius de la gent gran, amb malalties cròniques, discapacitats o refugiats. En total, s'han fet 160.000 lliuraments de productes de primera necessitat com aliments, medicaments, kits higiènics o roba en més de 150 municipis catalans. A més, van distribuir més de 800.000 mascaretes protectores en el transport públic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article