El lleure educatiu durant la pandèmia: un estiu amb més de 6.090 activitats

Joventut assegura que la xifra de tallers està per sobre de la mitjana dels darrers cinc anys, però cau el nombre d'infants que hi participen


La crisi de la Covid-19 i el confinament que va causar han fet que les tradicionals activitats d’educació en el lleure d’estiu hagin adquirit més importància i rellevància que mai. “S’han convertit en una eina especialment útil i necessària per recuperar espais educatius i de socialització”, afirmen a la Direcció General de la Joventut, que reconeixen que el “gran esforç col·lectiu” per dissenyar mesures que garantissin la seguretat i la qualitat de les activitats. Un cop fet el balanç, Joventut constata que el nombre d’activitats notificades per aquest estiu és de 6.090, per sobre de la mitjana dels darrers cinc anys.

Tanmateix, el nombre d’infants que hi han participat fins ara és de 222.636 infants i adolescents. Aquesta xifra és lleugerament inferior a la xifra equivalent en edicions anteriors, però se situa per sobre de la de fa tot just cinc anys. En aquest sentit, Laia Girós, directora general de Joventut, ha manifestat que els resultats evidencien “l’intens treball col·lectiu fet durant els mesos previs a la campanya d'estiu”.

Així mateix, Girós ha volgut destacar el “bon seguiment i aplicació dels protocols”, que s’han demostrat “necessaris i encertats” i ha recordat que el seu disseny, a més de la Generalitat, va comptar amb la participació del món municipal i més de 25 entitats representatives del sector de l’educació en el lleure.

Aquestes accions s’emmarquen en el Pla de lleure educatiu 2020, que es va presentar a finals del mes de maig, i al qual s’ha destinat 11 milions d’euros, el doble de la inversió prevista abans de la pandèmia. Aquest pressupost inclou tant les partides ordinàries que donen continuïtat a les accions que ja s’havien anat desplegant en anys anteriors, com les partides habilitades per finançar les noves línies de subvencions extraordinàries per fer front als efectes de la Covid-19.

El compromís dels monitors

El lleure educatiu durant la pandèmia no hagués estat possible sense les direccions dels casals i els monitors, que han rebut formació específica. De fet, entre el 9 de juny i l’1 de juliol, Joventut va organitzar 21 sessions de formació en línia i en directe, on van participar unes 10.000 persones. Posteriorment, i fins a 31 de juliol, 7.846 persones més han fet la formació mitjançant la visualització del vídeo i la realització d'un qüestionari online.

Per últim, Cesc Poch, el director general de l’Agència Catalan de la Joventut, també ha volgut remarcar que “un altre èxit no menys important és el compromís dels infants i joves en la lluita contra la pandèmia a través de l’aprenentatge de les noves rutines, així com el retrobament amb la natura, els espais oberts i els amics i amigues, després d’una etapa de confinament especialment dura per a la població infantil i juvenil”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article