El Govern prohibeix les reunions de més de deu persones i baixa les ràtios a menys de 20 alumnes a les escoles

L'alumnat major de 12 anys haurà de portar mascareta obligatòria


El Govern ha prohibit les reunions de més de 10 persones en l'àmbit públic i privat. Així ho ha explicat el president, Quim Torra, en una roda de premsa amb la consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest dilluns a Palau.

“Avui posem en marxa l’operació setembre”, ha dit Torra. El president i Vergés han insistit en reduir la interacció social i han anunciat diverses mesures, a les portes de la reobertura d'escoles i de la tornada laboral després de les vacances d'estiu. S'apliquen a Catalunya algunes de les mesures que ja hi havia en ciutats amb casos de rebrots, com ara Reus: es prohibeixen a tot el país les reunions socials de més de 10 persones, tant en l'àmbit privat com el públic. Hi queden excloses les activitats laborals, escolars i de transport.

El president ha alertat que cal baixar els contagis i les transmissions de la Covid-19 en les properes tres setmanes, just abans de l’inici de curs i de la tornada a una activitat laboral més alta. “Hem de fer un nou esforç perquè ens juguem en aquestes setmanes que venen el que passarà en la tardor i l’hivern”, ha advertit Torra. Per això, el president i la consellera de Salut, Alba Vergés, han reclamat a la ciutadania que baixi l'activitat social per reduir la corba de contagis: “El país ha de posar-se a treballar i obrir les escoles sí o sí”, han destacat.

En aquest sentit, Torra ha anunciat mesures específiques per a la tornada a les escoles. En primer lloc, la ràtio baixarà a menys de 20 alumnes a les escoles de Primària; a Secundària i Batxillerat els grups seran “més reduïts de l’habitual”.

També en l’àmbit d’Educació, el Govern imposarà les mascaretes obligatòries per als alumnes majors de 12 anys, tot i que seran obligatòries pels majors de sis si el risc d’epidèmia és alt. 

D’altra banda, Torra ha anunciat 500.000 tests que es faran entre el 15 de setembre i el 15 de novembre, per tal de fer un “cribatge poblacional” a les escoles, segons ha manifestat el president. 

Conciliació familiar 

Així mateix, Torra ha demanat a l'Estat que reguli “immediatament” el subsidi de conciliació familiar per “donar confiança i seguretat als pares” en aquesta tornada a l’escola tan atípica. Si no, Torra ha avançat que ja ha reclamat al vicepresident, Pere Aragonès, que “estudiï la possibilitat de tenir en marxa una alternativa”. El Govern, doncs, es planteja un subsidi propi per a les famílies que no puguin anar a treballar en cas de tenir fills o filles a casa per una eventual quarantena: “Farem el que sigui perquè la ciutadania estigui tranquil·la, farem la despesa que calgui i el dèficit que calgui”, ha emfatitzat Torra.

El president també ha anunciat que convocarà per a aquest dimarts un Consell Executiu extraordinari per presentar el pla  treballat pels departaments de Salut i Educació, ja aprovat pel Procicat. 

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que cal canviar la tendència durant aquestes “setmanes clau si volem fer un retorn massiu a la vida laboral i escolar el 14 de setembre. Hem de ser conscients que ara cal actuar”. 

En aquest sentit, Vergés ha explicat que el Govern estén a Terrassa (Vallès Occidental), Granollers, les Franqueses i Canovelles (Vallès Oriental) les restriccions aplicades ja a Reus (Baix Camp). La consellera ha argumentat que les mesures són “un punt més estrictes” que les aplicades a Barcelona i l'àrea metropolitana. La diferència és la reducció a la meitat de l'aforament dels bars, tant a l'interior com a l'exterior. Així, durant els propers 15 dies, el Govern redueix a un terç l'aforament a qualsevol cerimònia religiosa, i les activitats culturals i esportives es limitarà a la meitat: “Cal baixar la incidència i trobar-nos en una situació més favorable”, ha justificat Vergés.

Argimon també ha estat contundent i ha advertit la ciutadania que Catalunya “ha retrocedit tres setmanes” sobre la corba de contagis i la situació de l'epidèmia del coronavirus.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article