Les persones sense llar han perdut espais per a dormir, vestir-se i menjar calent a Barcelona

La Fundació Arrels adverteix que hi ha 42 serveis en 36 espais, una quinzena menys que l'any passat


Les persones sense llar han perdut espais per a dormir, vestir-se i menjar calent a Barcelona, segons ha denunciat la Fundació Arrels aquest dimarts. L’entitat adverteix que “la xarxa de recursos públics i privats ja estava saturada abans de la Covid-19 i la realitat actual és d'involució”. 

El mapa que l'entitat fa cada any amb els recursos per les persones sense llar incorpora 42 serveis d'higiene, d'alimentació, per dormir i per defensar drets bàsics ubicats en 36 recursos diferents, el que “significa una pèrdua d'una quinzena de serveis i recursos”. En aquesta línia, denuncien que “la xarxa s'ha debilitat” i reclamen més recursos. Valoren positivament les 260 places habilitades a Fira de Barcelona i demanen que no es tanquin a finals de setembre com està previst.

L'entitat apunta que els mesos d’estiu sempre són complicats per a les persones que viuen al carrer perquè, sobretot a l’agost, hi ha recursos privats per dutxar-se o resguardar-se que han de tancar. Lamenten que aquest any s'hi ha afegit el fet que a causa de la Covid-19 hi ha recursos que han hagut d'abaixar la persiana o reduir l'aforament i altres que han hagut d'adaptar el seu servei a les mesures.

El mapa ‘(Sobre)viure al carrer a Barcelona’ evidencia que “s'han perdut recursos” en relació amb l'any passat. És el cas, per exemple, de robers que es gestionen des de parròquies i que de moment no funcionen per falta de voluntariat; però també d’espais més grans que temporalment no tenen servei de dutxa.

Llistes d’espera tancades per dormir 

També exposen que s'han tancat les llistes d’espera per dormir als albergs. Fa un any, tenien una llista d’espera de dos a tres mesos; abans de la Covid-19, aquesta la llista d’espera oscil·lava entre els cinc i els set mesos; i actualment les llistes d’espera estan tancades, diuen en un comunicat.

Pel que fa als serveis de dutxa actualment hi ha espais que han tancat de manera temporal els seus serveis higiènics i altres que han hagut de reduir l’aforament a les persones habituals del centre. En el cas dels robers, dels sis recursos que l’any passat recollia el mapa, actualment n’hi ha un d’obert, indiquen.

Menjar calent també s'ha complicat, asseguren. Hi ha menjadors socials que han reduït torns i aforament i s’han obert altres espais que donen menjar per emportar. Ara s'ha recuperat la norma que una persona no pot anar més de tres vegades a l’any al menjador sense una derivació dels serveis socials, el que consideren que limita l'accés al servei a gent que fins ara hi acudia.

Davant aquests fets l'entitat proposa a les administracions incrementar els recursos per garantir una millor atenció a les persones sense llar. Reclamen apostar per recursos d'allotjament a llarg termini, obrir espais nocturns per dormir i de baixa exigència sense límits temporals, habilitar més espais de dia de proximitat amb serveis com dutxa o consignes i finalment atendre les persones des de cada municipi per no desvincular la persona del seu context ni saturar altres sistemes d'atenció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article