El cribratge massiu de Mollerussa registra un 53% de persones que venen del món de la docència

Les proves PCR a Sant Joan de les Abadesses es realitzen amb bona afluència de participants


El cribratge massiu que es fa a Mollerussa aquest dimarts per detectar persones asimptomàtiques amb covid-19 ha registrat un 53% de persones que provenen del món de la docència. 201 dels 380 inscrits per fer-se les proves PCR treballen en centres educatius de la ciutat. L'alcalde Marc Solsona ha dit que tot i que les proves es fan en un moment que el risc de rebrot ha baixat, l'èxit de convocatòria demostra que els professionals tenen "ganes de tenir un retorn segur" a l'escola. Solsona també ha indicat que la campanya de la fruita no ha tingut especial incidència en els contagis a la ciutat. Segons dades del CAP, el perfil que ha contret el virus les darreres setmanes és gent treballadora entre els 18 i 50 anys, i també nuclis familiars.

Després d'arrencar la setmana amb un cribratge massiu a Tàrrega, a la Regió Sanitària Lleida es fan aquest dimarts proves a Mollerussa, també amb l'objectiu potencial de preparar la tornada a l'escola de manera segura. En aquest sentit, el cribratge, que es fa al Pavelló Onze de Setembre, està adreçat a persones d'entre 18 i 40 anys, però també especialment a personal docent. La resposta a la capital del Pla d'Urgell ha estat satisfactòria ja que més de la meitat que s'han apuntat són treballadors dels centres educatius de la ciutat.

L'alcalde Marc Solsona ha destacat que feia temps que la ciutat demanava fer un cribratge massiu per la qual cosa ha celebrat que finalment s'hagi portat a terme tot i que actualment, les dades de contagis i risc de rebrot estiguin millor. De fet, la setmana passada el risc de rebrot registrava una taxa de 717 punts i el dia 6 estava situat en 162 punts.

D'altra banda, Solsona ha apuntat que el cribratge és comunitari i que la campanya de la fruita no ha afectat a un increment dels casos de coronavirus a la ciutat. En aquest sentit, l'adjunta a direcció del CAP de Mollerussa, Carolina Ribas, ha comentat que el perfil dels contagiats és de gent treballadora, de fins a 50 anys, i també nuclis familiars.

La ciutadania respon a Sant Joan de les Abadesses

Al seu torn, al Ripollès, a Sant Joan de les Abadesses el primer dia de cribratge massiu ha acabat amb bona afluència de participants. Des de primera hora d’aquest dilluns s’ha mantingut la cua de persones que han acudit al pavelló municipal per fer-se la PCR de forma voluntària. El Departament de Salut confia que el cribratge faci aflorar els asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió, un objectiu que no es va aconseguir amb el rastreig de contactes després que es detectessin diversos brots.

Es preveu que entre aquest dilluns i dimarts es facin un miler de PCR i arribar a una tercera part dels habitants del municipi. El dispositiu compta amb una quarantena de persones del SEM, personal de l’Equip d’Atenció Primària de Ripoll, que gestiona el Consultori Local de Sant Joan de les Abadesses; agents cívics, Protecció Civil, i treballadors municipals.

L'alcalde del municipi, Ramon Roqué, subratlla la importància de la iniciativa tot dient que era una "oportunitat" i una "mesura excepcional" per "superar la mala situació del moment". El gruix important seran veïns del poble però també s'espera arribar a treballadors d'empreses del municipi i persones de pobles veïns que el visiten sovint perquè hi tenen família com podria ser Ogassa. "Necessitem la màxima informació del virus per afrontar el retorn a les escoles i prendre les millors decisions", ha subratllat el batlle.

La setmana passada es van detectar cinc rebrots "sense connexió" amb 34 positius, una xifra que es manté aquest dilluns segons dades de Salut. Amb aquest cribratge massiu es volen tallar les cadenes de transmissió tot fent aflorar els positius asimptomàtics. Segons el gerent del CatCalut a Girona, Miquel Carreras, s'ha decidit aquesta mesura perquè hi havia una taxa d'incidència del virus "més alta" del que és habitual i també perquè amb el rastreig dels positius no es va acabar d'esbrinar l'origen dels rebrots. Ara, es vol posar el focus entre els veïns de 16 anys fins als 60 anys si bé les proves estan obertes a tothom. Calculen que aquesta franja d'edat prioritària engloba unes 2.300 persones al municipi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article