El 40% dels centres educatius a Barcelona demanen fer servir espais a l’aire lliure i equipaments municipals

Almenys set escoles de Girona utilitzaran equipaments municipals o parcs públics per ampliar espais per la Covid-19


El 40% dels centres educatius a Barcelona ha demanat fer servir espais exteriors i equipaments municipals per tenir més espai per fer la seva activitat aquest curs 2020-2021. Segons ha explicat el Consorci d'Educació de Barcelona, fins a aquest dimecres s'han rebut 129 peticions d'ús d'espai a l'aire lliure i 32 en equipaments municipals. 

"De moment el que sabem és que bàsicament no són per a activitats lectives", ha matisat el tinent d’alcaldia de d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident del Consorci, Joan Subirats. Per ara s'ha confirmat la disposició dels espais a 50 dels prop de 160 centres que han fet demandes específiques. "S'està treballant perquè avui mateix o demà tinguem els 160 centres ja concretats", ha dit.

Subirats ha justificat també que si encara no s'han resolt totes les peticions és perquè disposar de l'espai implica també tenir garanties de seguretat i persones que se'n puguin ocupar. "Lògicament estem treballant perquè no sigui una cessió simbòlica", ha conclòs. Amb tot, ha assegurat que hi ha més espais disponibles dels que s'han demanat fins ara i que si algun dels centres que encara no ha demanat fer ús de cap espai ho requereix més endavant hi haurà la possibilitat.

Altres exemples que ha esmentat que ja s'han confirmat són peticions fetes per l'Escola Congrés-Indians, que disposarà de la Plaça Assemblea de Catalunya, Parc de la Pegaso, i Jardins d'Elx; l'Escola Dovella, amb la Ludoteca Xalet del Clot, Plaça Carme Monturiol i Plaça Robacols; l'Escola Àngels Garriga, que farà servir el Carrer Gallecs; o l'Institut Escola Rec Comtal, que disposarà de l'Escola d'Adults Trinitat Vella, el Centre Cívic Trinitat Vella, el Parc de la Trinitat Vella i el Parc Via Barcino.

Entre els espais i equipaments ofertats per part de l'Ajuntament hi ha casals de barri, biblioteques, parcs i jardins, interiors d'illa o pistes esportives, entre altres. Segons Subirats, la idea és que l'ús d'espais com places o carrers sigui exclusiu durant l'horari escolar que requereixin els centres. Per això, en alguns casos, caldrà la intervenció de la Guàrdia Urbana.

Entrades i sortides als centres

D'altra banda, un total de 62 centres públics i concertats han demanat suport en la gestió dels accessos atenent que les entrades i sortides del centre han de ser esglaonades. En el marc de l'Oficina Municipal d'Espais, s'ha coordinat que durant les primeres setmanes del curs la Guàrdia Urbana i personal auxiliar dels districtes ajudin a gestionar les entrades i sortides per consolidar les noves dinàmiques als accessos al matí, al migdia i a la tarda. En aquest sentit, també s'habilita senyalització especial en les zones d'accés als centres educatius per gestionar la mobilitat.

Oficina EduCovid Barcelona

Segons han explicat els representants del Consorci, cada centre tindrà dos referents, un de Salut Pública i l'altre d'Atenció Primària, davant la gestió d'eventual brots. La coordinació entre els centres educatius i la xarxa de salut a la ciutat es farà des de l'Oficina 'EduCovid Barcelona', un espai creat conjuntament pel Consorci d'Educació de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona i l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Tindran un punt "clau" en la gestió les direccions dels centres. "Serà un curs escolar en què haurem de conviure amb el virus, tindrem casos positius i sospitosos i des de l'escola conviurem amb el virus", ha afirmat el president del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Les escoles, llocs “segurs”

Segons ell, l'escola serà "el lloc més segur per als infants" fora de casa, perquè s'aplicaran "totes les mesures" i se seguirà el "mantra" de distànica-mans-mascareta, a més del manteniment de grups estables de convivència. Tot i que hi ha set centres a Barcelona on s'ha detectat algun cas positiu, s'ha actuat i en aquests moments no està "en perill" l'inici de curs en cap escola de la ciutat.

Segons dades del Consorci, s'ha dut a terme la inspecció tècnica de 349 centres per complir amb els requeriments sanitaris i s'ha recollit el mobiliari i equipament vell o obsolet de 50 centres que ho han requerit. Per altra banda, els centres educatius han rebut material com ara mascaretes, guants, gel hidroalcohòlic i termòmetres, a més de productes per a la higiene personal com sabó i paper higiènic.

Ràtios i dades inici de curs

Pel que fa a les ràtios iguals o inferiors a 20 alumnes per aula, es podrà complir en un 70% dels centres de Barcelona. És a dir, que en el 30% restant no es podrà garantir aquesta xifra. Amb tot, Gonzàlez-Cambray ha insistit a "superar el debat de les ràtios" i ha apuntat que les escoles seran "igual de segures" encara que hi hagi grups de més de 20 estudiants. El curs començarà amb una previsió de 179.574 alumnes, un increment de 1.087 respecte el curs passat, i per primera vegada la matrícula a P3 en l'escola pública (51,6%) supera a la concertada (48,4%).

L’alumnat vulnerable

El Consorci finançat pel Fons Covid de l’Ajuntament ha posat en marxa un banc de tauletes amb connectivtat com a servei de préstec amb 2.200 tauletes per aquell alumnat que s'hagi de confinar i que es trobi en situació de vulnerabilitat. Pel que fa a les beques menjador, per al curs 2020-2021 només en el mes de juny s'han rebut 31.731 sol·licituds, de les quals 25.832 són renovacions de les del curs passat i 5.899 noves sol·licituds. Fins al 20 de setembre està obert el segon període de sol·licituds d'ajuts de menjador.

Girona també es prepara per ajudar les escoles

Al seu torn, almenys set escoles de Girona utilitzaran equipaments municipals o parcs i jardins públics per ampliar espais i complir amb les mesures per evitar contagis de Covid-19. El regidor d'Educació, Àdam Bertran, ha detallat que la majoria dels centres educatius han sol·licitat utilitzar aquests espais per a l'hora del pati o per a les classes d'educació física però també hi ha alguna escola que necessita comptar amb més lloc per fer-hi classes.

Per al dispositiu de retorn a les classes, l'ajuntament també reforçarà el pla contra l'absentisme escolar i la neteja, per garantir la desinfecció diària de les zones comunes. A més, la Policia Municipal supervisarà l'entrada als centres on no s'ha pogut pacificar l'accés.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article