Els prop de 3.500 MIR catalans comencen la vaga de tres dies per reclamar millores formatives i laborals

El comitè de vaga prepara mobilitzacions en diferents ciutats i creu que el seguiment de l'aturada pot ser massiu


Uns 3.500 metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya estan cridats a una vaga de tres dies a partir d'aquest dilluns per reclamar millores formatives, laborals i retributives. El col·lectiu té el suport del sindicat Metges de Catalunya, que és qui ha convocat la vaga. Les reunions de l'última setmana amb l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals han acabat sense acord entre les parts, de manera que el sindicat manté l'aturada. El comitè de vaga ha preparat mobilitzacions, com una concentració davant el Departament de Salut, i el seu portaveu, Àlex Mayer, creu que el seguiment de la vaga pot ser massiu.

Els metges residents denuncien unes condicions "precàries" que s'han "agreujat" amb la crisi de la covid-19 i reclamen millores en tres blocs, formació, condicions laborals i retribucions. Pel que fa al primer bloc, demanen que se'ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i que es reservin deu dies anuals com a mínim per participar en actes formatius. En aquest sentit, recorden que la prioritat del sistema MIR és la formació especialitzada dels facultatius i no la dotació de personal als centres de salut. També exigeixen una correcta supervisió de la seva feina i garantir les rotacions.

En l'àmbit laboral, els residents demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l'estat espanyol, i un màxim de 48 hores de treball setmanal entre la jornada ordinària i les guàrdies. També, que després d'una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal, tal com recull la legislació vigent.

Quant al tercer bloc de reivindicacions, els MIR exigeixen un increment salarial tant en la jornada ordinària , d'uns 16.000 euros bruts anuals en el cas dels residents de primer any, com de les guàrdies. També demanen que les retribucions incloguin diferents complements i plusos salarials, com el de nocturnitat. "Som conscients que estem en formació, però som personal que tenim la carrera de Medicina, hem aprovat una oposició llarga i dura com és el MIR i estem fent entre quatre i cinc anys de formació especialitzada. I la realitat és que som mileuristes", va advertir Mayer en una roda de premsa la setmana passada per anunciar la vaga.

Unes propostes “insuficients”

Després de la reunió d'aquest divendres en el tràmit de mediació, el sindicat i els representants del col·lectiu MIR que integren el comitè de vaga van qualificar d'"insuficients" i "inconcretes" les mesures plantejades per l'ICS i les patronals i consideren que "no donen resposta a les demandes principals que han donat lloc a la convocatòria de vaga".

Segons els convocants de la vaga, el document aportat per l'ICS i les patronals planteja la creació d'una comissió de seguiment dels programes de formació sanitària especialitzada, sense recollir de forma explícita cap de les reivindicacions, i un increment del 5% de la retribució base en un període de dos anys, sense incloure altres millores relacionades amb les guàrdies i complements salarials. Les entitats també haurien parlat de complir la jornada i els descansos legalment establerts i, per al sindicat, l'únic que significa això és que n'assumeixen l'"actual incompliment". El comitè de vaga assegura que està disposat a negociar abans i durant l'aturada per trobar solucions.

Mobilitzacions

El comitè de vaga està preparant diverses mobilitzacions. La protesta central prevista serà una concentració davant del Departament de Salut aquest dilluns. A Barcelona, també es concentraran davant de l'ICS dimarts i a la plaça de Sant Jaume, dimecres. A Tarragona, hi ha previstes concentracions als hospitals Joan XXIII i Santa Tecla els tres dies i a l'Hospital Sant Joan de Reus dimarts i dimecres, segons les informacions publicades a les xarxes socials.

A Girona, tenen prevista una protesta davant de la delegació del Departament de Salut dimarts i concentracions als hospitals Josep Trueta i Santa Caterina dimarts i dimecres. A Lleida, es concentraran davant de l'Arnau de Vilanova dimarts i dimecres.

Serveis mínims

El Departament de Treball ha decretat serveis mínims de manera que es garanteixi el funcionament normal del servei d'urgències; de les unitats especials d'urgència vital com són les UCI, coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia; de l'activitat quirúrgica inajornable i garantir el dret de tot pacient a ser atès mentre estigui ingressat.

En els centres d'assistència extrahospitalària i primària, s'ha de garantir el normal funcionament de l'assistència urgent. Segons el document de Treball, la direcció dels centres sanitaris ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims. Tot i que era previsible que Treball decretaria serveis mínims, el comitè de vaga ho critica i argumenta que els MIR són personal formatiu i no estructural i que per tant, no n'hi hauria d'haver.

El comitè preveu un seguiment massiu

El portaveu del comitè i resident de tercer any creu que la vaga podria tenir un seguiment molt ampli. "Als professionals sanitaris en general i, concretament, als metges, ens costa fer vaga perquè sabem quines repercussions té en el sistema, però amb els residents molt enfadats i unes condicions que no podem suportar més, els inputs que ens arriben és d'una mobilització que podria ser massiva", afirma.

Marea Blanca dona suport a la vaga

La Marea Blanca de Catalunya ha volgut aquest dilluns el seu suport a la vaga dels MIR convocada per als propers tres dies i convida la ciutadania a fer costat aquests treballadors. En un comunicat, el moviment aposta per la unitat d'acció per millorar les condicions de tots els professionals. "Entenem que només des de la col·laboració de treballadors i ciutadania units en els objectius i reivindicacions es podran millorar tant les condicions laborals com arribar a un veritable servei de salut públic sense exclusions de cap mena", defensa la Marea Blanca.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article