Les residències reclamen garantir la coordinació amb els CAP: “Si es col·lapsen, estem perduts”

ACRA reclama al Govern incrementar de 1.500 a 3.000 milions d’euros el finançament


La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencialas (ACRA), Cinta Pascual, ha reclamat garantir la coordinació amb l'atenció primària encara que empitjori la pandèmia. “Si ells es col·lapsen, nosaltres estem perduts”, ha afirmat en una trobada amb mitjans. 

Pascual ha valorat que a partir de la pandèmia ha començat a funcionar aquesta coordinació, que ha assegurat que abans no es complia. Ha alertat però que hi ha alguns CAP que els diuen “que estan tensionats” per l'alt volum de feina que estan assumint en la situació de la pandèmia. La patronal té por que si la situació empitjora es torni a perdre aquesta connexió amb l'atenció primària. D'altra banda, ha reclamat incrementar de 1.500 a 3.000 milions d’euros el pressupost destinat als serveis socials.

Actualment hi ha un 0,6% de la població que viu a residències afectades per Covid-19, que es tradueix en uns 300 positius. En total hi ha 46 residències vermelles, 55 grogues i 942 verdes.

Pascual ha destacat l'esforç fet des del sector per aconseguir estabilitzar la situació després de la greu crisi viscuda en el pic de la pandèmia. Ha rebutjat l'argument de que el Departament de Salut els va rescatar ja que ha reivindicat que Salut sempre ha tingut les competències per tractar els malalts, visquin on visquin. “Era la seva obligació, eren persones malaltes”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha afirmat que ha estat a partir d'aquesta crisi que ha començat a funcionar la coordinació amb l'atenció primària i ha explicat que abans cada residència es buscava la fórmula per garantir l'atenció mèdica als residents, molts cops pagant per un servei que el resident ja té garantit com a ciutadà a través de la sanitat pública.

Per això, Pascual ha reclamat una veritable integració que eviti els dobles circuits, per exemple permetent l'accés al programa d'història clínica eCAP. Ha reclamat però que les residències necessiten saber quins dies i quantes hores tindran a la seva disposició aquests professionals.

Així, també ha apuntat que és necessari que es doni compliment al compromís del Govern de contractar 163 metges i 270 infermeres perquè es pugui atendre les residències.

1.500 milions d’euros addicionals

D'altra banda, Pascual ha reclamat a la Generalitat doblar el pressupost que es destina a la gent gran, la infància, la discapacitat i la salut mental. Aquest increment, de 1.500 milions d’euros a 3.000 milions d’euros, ha de servir per contractar més professionals i augmentar les ràtios (actualment d'un 58%), augmentar les seves retribucions i millorar les tarifes.

També ha demanat que el govern espanyol destini diners per al sector i que determini quina part dels recursos que rebran d'Europa arribaran a les residències.

Obertura i equilibri per minimitzar riscos

Pascual ha valorat positivament que a poc a poc les residències es vagin obrint per tal de garantir el contacte dels seus residents amb els familiars. Ha afegit que és evident que això pot incrementar el risc de contagi i que hi ha certa por però ha assegurat que s'està treballant perquè el risc sigui el mínim.
La setmana passada es va reiniciar la possibilitat de nous ingressos, tot i que Pascual ha valorat que el procés va lent i per regions sanitàries. Segons les xifres d'ACRA, actualment hi haurien unes 5.200 places lliures per ser ocupades després de restar les 2.800 que han de quedar lliures per als possibles aïllaments necessaris i que paga la Generalitat. La llista d'espera és d'unes 20.000 persones.

La presidenta d’ACRA també ha reclamat la posada en marxa dels centres de dia i ha explicat que des de l’associació han posat en marxa una consulta per saber quants se n'han obert i quants continuen tancats. En aquest sentit, ha alertat de la complicada situació que viuen alguns.

En línies generals, Pascual ha assegurat que el sector està “preparat” per afrontar la nova situació però ha insistit que no pot fallar ni la coordinació amb l'atenció primària i que és imprescindible que hi hagi una major inversió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article