Les famílies amb pèrdues “substancials” d’ingressos a causa de la Covid-19 podran acollir-se al bo social

És una retribució extraordinària recollida al Reial decret-llei de mesures socials en defensa de l'ocupació


Les famílies amb membres a l'atur, afectats per ERTO o que tinguin la jornada reduïda per haver de fer-se càrrec d'un familiar podran acollir-se al bo social per fer front a les factures energètiques si han sofert pèrdues “substancials” d'ingressos. És una de les accions extraordinàries que recull el Reial decret-llei de mesures socials en defensa de l'ocupació. L'executiu estatal recull que la mesura s'estengui fins al 30 de juny del 2021. Després d'aquesta data les famílies que percebin aquest ajut hauran d'acollir-se a les mesures ordinàries ja previstes.

Altres extrems que recull el Reial decret-llei són que les víctimes de delicte d'homicidi en qualsevol de les seves formes puguin optar a la prestació de l'ingrés mínim vital o que les moratòries de préstecs al sector turístic, al de transport de viatgers en autobús o al del transport públic de mercaderies quedin exemptes de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentals a les escriptures de formalització.

Es prorroga la prohibició dels desnonaments

El Consell de Ministres ha aprovat prorrogar la prohibició dels desnonaments i de la pujada "abusiva" dels preus del lloguer fins al 31 de gener del 2021. També ha aprovat ampliar la cobertura de l'anomenat 'abonament elèctric', l'obligació dels grans propietaris d'acceptar pagaments aplaçats escollint entre treure el 50% del deute o reestructurar-lo en almenys tres anys i la prohibició de tallar els subministraments als col·lectius vulnerables.

Els beneficiaris de les mesures seran els col•lectius vulnerables, entre els quals hi haurà els aturats, afectats per ERTO, autònoms amb una reducció dels ingressos amb certs límits salarials i persones que tinguin una reducció de la jornada laboral. Es tracta d'una part de l'anomenat 'escut social' impulsat pel govern espanyol davant de la pandèmia i que no inclou, de moment, l'ampliació de la moratòria hipotecària.

La PAH alerta que la suspensió és “mentida”

Tanmateix, la PAH ha alertat en un comunicat que aquesta pròrroga és “mentida”. “Els fets ens tornen a donar la raó: només en els dies hàbils que van del 4 al 30 de juny s’han executat a l’Estat espanyol 1.383 desnonaments, según dades del CGPJ, i això malgrat que teòricament estan prohibits”, avisen a l’entitat, que explica que només estan suspesos els que es deriven de “contractes d’arrendament subjectes a la Llei 29/1994 d’arrendaments urbans, en els que la persona acredités davant del jutjat trobar-se en situació de vulnerabilitat social i econòmica sobrevinguda a causa de la Covid-19”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article