Els MIR es planten davant del “mur” de Salut en les negociacions de la vaga i reclamen “voluntat política”

El secretari general de Salut nega un “problema sistemàtic” en la formació dels metges residents, però admet “àrees de millora”


El portaveu del comitè de vaga dels MIR, Àlex Mayer, ha lamentat aquest dijous que s'estan trobant amb un "mur" en les negociacions amb els proveïdors del sistema públic i ha demanat la "voluntat política" del Departament de Salut per trobar solucions al conflicte. Mayer ha comparegut a la Comissió de Salut del Parlament coincidint amb la setena jornada de vaga dels MIR, concentrats a fora a la mateixa hora. Els grups parlamentaris han traslladat el suport a aquests metges i tots, també els que formen part del Govern, han reclamat la implicació política de Salut. En una compareixença prèvia a la comissió, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha negat un "problema sistemàtic" en la formació dels MIR però ha admès "àrees de millora".

Mayer ha demanat a la consellera de Salut, Alba Vergés, que es reuneixi amb els MIR i "solucions polítiques" per posar fi al conflicte laboral entre els metges interns residents i els proveïdors del sistema públic, l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals. El portaveu del comitè ha subratllat que els MIR volen tornar als centres a formar-se i a atendre els pacients, però ha advertit que la "vocació no pot ser excusa per tenir un col·lectiu en condicions precàries".

La compareixença de Mayer ha estat en el marc de la setena jornada de vaga dels metges residents per reclamar una formació adequada i millores laborals, sobretot pel que fa als descansos, i salarials. La setmana passada van fer una vaga de tres dies i aquesta van començar-ne una segona dilluns i prevista fins divendres, les dues convocades pel sindicat Metges de Catalunya, que dona aixopluc a les reivindicacions dels residents. Fins a la Comissió de Salut han arribat els crits dels MIR en vaga que s'han concentrat a les portes del Parlament en una nova mobilització per visibilitzar les seves reivindicacions mentre duren les aturades.

El portaveu del comitè ha assegurat que fins ara els avanços obtinguts en les negociacions són "molt escassos". Els metges residents veuen amb bons ulls la proposta de crear una comissió per fer el seguiment de la formació, però demanen que tingui funcions executives. En l'àmbit laboral, els metges en formació consideren imprescindible que se'ls garanteixin 36 hores continuades de descans setmanal després d'una guàrdia i, segons expliquen, aquest és un dels punts on es troben més encallats.

Quant al salari, els MIR han fet una contraproposta d'uns 20.000 euros bruts anuals per als residents de primer any més pujades progressives; una proposta que, com les altres reivindicacions, consideren "de mínims". De moment, els han ofert un increment del 5%, i s'hi sumaria un augment de l'1% el 2021 i de l'1% el 2022, segons expliquen des del comitè de vaga dels MIR.

Segons ha explicat Mayer a la comissió, en les negociacions les patronals els haurien dit que si no els agraden les condicions de sortida de la vaga, en facin una d'indefinida; que ja sabien on es posaven quan estudiaven Medicina i que si no els agraden les condicions a Catalunya, que escullin una altra comunitat autònoma per fer el MIR. "Són les frases que ens han dit per part de les patronals. Són literals, no són exageracions", ha assegurat. Aquestes asseveracions que s'haurien dit en les negociacions han impactat els grups parlamentaris.

Suport unànime dels grups polítics

Els representants dels MIR a la Comissió de Salut han rebut el suport de tots els grups, que han mostrat empatia per les seves reivindicacions i han reclamat la implicació directa del Departament de Salut. El portaveu de Cs a la comissió, Jorge Soler, s'ha mostrat "indignat" per la situació dels metges en formació i pel fet que la conselleria no s'estigui reunint amb ells durant la vaga i ha demanat la dimissió del comitè negociador després d'escoltar les frases que haurien dit als residents.

La diputada socialista Assumpta Escarp ha demanat "voluntat política" en el conflicte i ha exigit que el Servei Català de la Salut s'impliqui en les negociacions. La diputada de Catalunya en Comú Podem (CatECP) Marta Ribas ha reclamat "mirada política" per trobar solucions i ha instat el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, a reunir-se amb el comitè de vaga dels MIR.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha afirmat que aquest no pot ser un tema "aliè" del Departament de Salut perquè és el "màxim responsable" del sistema sanitari i ha instat els altres grups a citar en properes sessions als responsables de les patronals. El diputat del PP Santi Rodríguez també s'ha mostrat sorprès pel fet que Salut estigui al "marge de les negociacions" i ha assenyalat que vol pensar que això és només "des del punt de vista extern".

La diputada republicana Gemma Espigares ha coincidit que cal "més implicació política", però ha afegit que calen millores en el finançament: "Si obrim l'aixeta, ha de baixar aigua. No és que no la vulguem obrir". El diputat de JxCat Pep Riera ha afirmat que "cal que el departament s'impliqui directament" per trobar una solució "justa" a unes reivindicacions "justes" i també s'ha referit al "problema estructural del finançament".

“Àrees de millora”

Prèviament a Mayer, han comparegut a la Comissió de Salut la consellera Alba Vergés i el secretari general del departament, Marc Ramentol, per informar sobre la transformació del sistema sanitari. Ramentol, sabedor de la compareixença que seguiria, ha afirmat que són "molt conscients" que els MIR són dels "elements més sensibles del sistema sanitari perquè són els especialistes del futur" i ha assegurat que les converses amb el col·lectiu han estat "constants" -el comitè de vaga es queixa per l'absència de reunions durant la vaga-.

Ramentol ha assegurat que no hi ha un "un problema de sistema en la formació dels residents a Catalunya" i en aquest sentit ha indicat que, en les enquestes que fan al col·lectiu, un 90% considera que la formació que reben és "bona o molt bona" si bé sí que han detectat problemes en temes organitzatius, com les tuteles o la lliurança de guàrdies, entre altres. El secretari general de Salut ha admès "àrees de millora", que tenen "ben identificades", i també ha reconegut que el salari dels MIR "no correspon a la dignitat amb què volem que se sentin tractats els professionals, tots, del sistema de salut".

Transformació del sistema sanitari

El Departament de Salut preveu presentar a finals d'octubre el calendari de transformació del sistema sanitari per als propers anys, que està elaborant la Comissió Interdepartamental. A la Comissió de Salut, Ramentol ha afirmat que serà una "agenda concreta" amb accions a què Salut es pugui comprometre a mitjà termini.

La consellera Vergés ha explicat que planifiquen la gestió de la crisi del coronavirus no només pels propers mesos, sinó pel 2021 i 2022 com a mínim, ja que la pandèmia tindrà conseqüències en la salut a llarg termini i més enllà de la covid-19. L'oposició, sobretot Cs i PSC, han acusat Vergés de fer "electoralisme" i de presentar plantejaments estratègics "en temps de descompte" del Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article