Més de 3.000 organitzacions demanen una “nova societat” per combatre les desigualtats, en lloc d’“una nova normalitat”

Un manifest conjunt reclama combatre la pobresa, la crisi climàtica i els discursos d'odi i reforçar els serveis públics

Les més de 3.200 organitzacions de la plataforma Pobresa Zero - Justícia Global demanen "un nou contracte social" per combatre les desigualtats, que s'estan agreujant a causa de la crisi de la covid-19. "No volem una 'nova normalitat', ens cal una nova societat", afirmen en un manifest conjunt pel Dia internacional per a l'eradicació de la pobresa, el 17 d'octubre.

Les organitzacions adverteixen que "el risc de fractura social s'accentua" i reclamen combatre la precarietat laboral i la pobresa i els factors que afecten els equilibris planetaris, com la crisi climàtica; reforçar l'accés universal a serveis públics de qualitat; justícia fiscal i garantir els drets de tota la ciutadania i lluitar contra el masclisme i els discursos d'odi.

Les més de 3.200 organitzacions de l'àmbit de l'acció social, la cooperació, la pau i els drets humans a Catalunya que formen part de la plataforma fan una crida a realitzar "canvis radicals i estructurals" per "garantir els drets bàsics a tota la població i no deixar ningú enrere".

Les reflexions i propostes de la plataforma es recullen en un document marc, que assenyala que "cal actuar decididament amb una nova relació de l'espècie humana amb la terra i els seus ecosistemes", en "una consciència de comunitat planetària". Aquesta és una reivindicació que el grup de joves del Raval, amb el suport del Casal dels Infants, van formular en el manifest de l'any passat i que ara, en el context de la pandèmia, pren "encara més vigència".

"La crisi del coronavirus ha fet més imperiosa i urgent la necessitat d'un nou contracte social a escala planetària que faci efectius els Drets Humans i instauri una nova relació de l'espècie humana amb la terra i els seus ecosistemes", afirmen en el manifest d'aquest any.

El manifest alerta que la covid-19 ha "posat de relleu" problemes ja existents i viscuts en crisis anteriors i que les conseqüències del model socioeconòmic capitalista "s'han fet encara més evidents". "Si no fem els canvis radicals i estructurals que calen, les previsions catastròfiques dels diferents organismes internacionals les acabarem pagant els de sempre: classes treballadores i, sobretot, col·lectius en situació de major vulnerabilitat", alerten.

Pobresa Zero - Justícia Global defensa que "garantir els drets bàsics és el primer pas per no deixar ningú enrere" però també exigeix "superar l'assistencialisme" i "posar les persones i la sostenibilitat de la vida i del planeta al centre".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article