Barcelona posa en marxa sis espais de canguratge municipal per afavorir la conciliació

El Projecte Concilia està adreçat especialment a famílies monomarentals o amb poca xarxa comunitària


L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el Projecte Concilia, un servei de canguratge municipal que arrenca a sis barris de la ciutat, amb l’objectiu d’afavorir la conciliació laboral, familiar i personal. 

La iniciativa, adreçada especialment a famílies monomarentals amb menys recursos econòmics, té capacitat per acollir una quarantena d’infants cada hora i ha arrencat com a prova pilot fins al mes de febrer als barris de la Verneda i la Pau, El Besòs i el Maresme, Trinitat Vella, Raval, La Marina i Zona Nord, en el marc del Pla de Barris. 

El espais de canguratge, que estan ubicats en casals de barri, centres cívics i altres espais municipals,funcionen sota inscripció a la pàgina web http://concilia.incoop.cat, tot i que els equips del servei també tenen hores assignades per atendre les famílies que no tinguin la possibilitat de fer la inscripció online.

Projecte Concilia funcionarà els set dies de la setmana, fora de l’horari escolar però de manera flexible “per atendre les necessitats que es detectin”, segons apunta l’Ajuntament, tot i que entre setmana ho faran a les tardes i durant el cap de setmana en horari de matí i tarda. La iniciativa forma part del Pla de Xoc Social engegat per l’Ajuntament de Barcelona per fer front la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19 i s’ha adjudicat per un pressupost d’uns 248.500 euros que han servit igualment per contractar 18 educadores que atenen els espais.

La iniciativa té capacitat per acollir uns 8 infants per espai cada hora, i per aquesta raó contempla que els infants que hi acudeixin ho facin reservant hora amb 48 hores d’antelació. La previsió de l’Ajuntament de Barcelona és que hi participin entre 1.200 i 1.500 infants d’entre quatre i 12 anys.

El consistori es fixa com a objecitu que aquests infants puguin gaudir d’un temps de lleure “de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats dels participants, basades en valors com la coeducació, la participació, l’educació ambiental, la interculturalitat, l’educació emocional i l’art”.

A més a més, l’Ajuntament apunta que aquest projecte no només vol donar resposta a les necessitats de conciliació, sinó que també vol posar sobre la taula un nou model feminista que “redefineix” les relacions de gènere i la responsabilitat del treball de reproducció, “fomentant la xarxa i el suport”. Per això, la iniciativa vol prioritzar l’atenció a les famílies monomarentals, amb una “xarxa fràgil i manca de recursos”, així com a víctimes de violència masclista i famílies sense teixit comunitari, tot i que assenyalen que l’espai també està obert a altres perfils de famílies que tinguin necessitats que no es puguin conciliar amb la criança. 

Protocol davant la Covid-19

D’altra banda, i davant la situació sanitària, el servei disposa  d’un protocol d’actuació i d’un pla de contingència per fer front la Covid-19, que passa per mesures concretes tals com  intentar fer la majoria d e les activitats a l’aire lliure, dur mascareta, neteja de mans de manera constant i utilitzar materials i joguines de fàcil desinfecció, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article