Aturada social a Catalunya: el Govern ordena el tancament perimetral i el confinament dels municipis el cap de setmana

També es prohibeixen les activitats culturals i de lleure i tanquen els centres comercials


El Govern ha ordenat el confinament perimetral de Catalunya i també un de municipal que afectarà els caps de setmana per reduir la mobilitat i la propagació de la Covid-19. A més a més, les mesures restrictives s’endureixen durant els propers 15 dies: els teatres, cinemes i auditoris no poden obrir, i es suspenen les activitats extraescolars arreu de Catalunya. A banda, centres comercials tampoc podran obrir segons les noves restriccions acordades en el Consell Executiu del Govern català, reunit aquest dijous de manera extraordinària per abordar la segona onada del coronavirus.

Segons han anunciat en roda de premsa el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, acompanyat pels consellers de Presidència, Salut i Interior, Meritxell Budó, Alba Vergés, i Miquel Sàmper, el confinament perimetral municipal de cap de setmana començaria a les sis del matí d’aquest divendres, i acabaria a les sis del matí del dilluns. Tampoc no es permeten les entrades i sortides del territori català des de demà a les sis del matí.  “Hem d'actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint. És el moment de l'aturada social”, ha indicat Aragonès.

Per això, les mesures restrictives s’amplien a altres sectors a banda de la restauració: es prohibeixen durant els pròxims 15 dies les activitats culturals i d’oci a Catalunya; teatres, cinemes i auditoris no poden obrir les seves portes. En una línia similar, el Govern ha decidit suspendre les activitats extraescolars arreu del territori català així com el lleure infantil i juvenil i l’esport escolar.

Pel que fa al comerç, els centres comercials han de tancar i només podrà funcionar el de menys 800 metres quadrats. D’altra banda, es mantindria l'àmbit laboral, amb recomanació de teletreball, i les escoles obertes, tot i que en els estudis postobligatoris com Batxillerat i Formació Professional, els centres hauran d’aplicar les mesures previstes per reduir l’assistència presencial.

Així mateix, tal com havia advertit el Govern durant els últims dies, es prorroga el tancament al públic de bars i restaurants, tot i que el servei de menjar a domicili o de recollida en els establiments.

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha tornat a insistir que cal reduir al màxim la interacció social, reduint-la a les bombolles de convivència, el grup de persones que conviuen sota el mateix sostre. “Pot incloure també persones cuidadores o de suport imprescindibles per prevenir conseqüències negatives de l’aïllament social”, ha matisat Budó.

Per altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut durant la compareixença que la situació actual a Catalunya és “extremadament crítica i greu”, i que les mesures pretenen aconseguir arribar a unes xifres que permetin un punt d’inflexió, ja que ara són “insostenibles”, ha dit. Tot i que la consellera ha destacat que s’ha notat una petita desacceleració del risc de contagi aquests dies gràcies a mesures com el tancament de la restauració i el toc de queda, Vergés ha admès que estem per sobre dels 5.000 contagis diaris i que el sistema de salut “no aguantarà gaire més”. 

Totes aquestes mesures duraran 15 dies i després es revisaran per saber si cal augmentar-les, mantenir-les o relaxar-les, sempre atenent-se, segons ha indicat el vicepresident Pere Aragonès, a tres variables: que l’índex de reproducció del virus es situï per sota de l’1, (actualment està a 1,34); que els contagis diaris tornin a situar-se bora els 1.000 (ara està sobre els 5.000) i que el nombre de persones ingressades a l’UCI per coronavirus es redueixi (ara hi ha 434 persones ocupant llits d’UCI amb coronavirus). 

El vicepresident també ha presentat una línia d’ajuts de 300 milions d’euros per combatre l’emergència social associada a la crisi de la pandèmia i per ajudar als sectors més afectats. Així, Aragonès ha indicat que s’ampliarà el pressupost de la Renda Garantida o les aportacions al Banc dels Aliments, així com per combatre l’emergència habitacional i la protecció als sectors econòmics.

Compliment del tancament perimetral

Pel que fa a l’aplicació de les noves mesures, sobretot per assegurar el compliment del tancament perimetral, el conseller d’Interior Miquel Sàmper ha anunciat que es farà un dispositiu coordinat entre els Mossos d’Esquadra i més de 200 cossos de policies locals per evitar els desplaçaments massius que a partir d’aquest divendres restaran prohibits. 

D’altra banda, Sàmper ha confirmat que majoritàriament s’ha respectat el toc de queda i per això ha volgut agrair a la ciutadania el seu esforç. “Els catalans entenen la gravetat de la pandèmia. Seguim amb aquesta línia”, ha animat.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article