El lleure educatiu alerta que les noves restriccions suposen un “cataclisme” per al sector

L’Acellec afirma que moltes empreses es veuran abocades a fer acomiadaments i reclama ajuts i agilitat en la tramitació

L'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (ACELLEC) ha fet un crit d'alerta sobre la situació que viu el sector. El seu gerent, Pep Montes, ha afirmat a l'ACN que les noves restriccions suposen un "cataclisme" per al sector. Ha explicat que, tot i la represa del curs escolar, el nivell d'activitats extraescolars era baix i que ara passarà a ser inexistent en molts àmbits, això sumat a la situació viscuda des del març.

Montes ha alertat que es deixa "al límit" de la seva supervivència moltes empreses i al sector en general, i ha reclamat a l'administració una injecció econòmica suficient i "agilitat" en la seva tramitació. Ha lamentat que, tot i no voler-ho, moltes empreses es veuran abocades a fer acomiadaments.

L'Acellec té més de 30 empreses associades –i unes cinc més a l'espera d'entrar-hi- però Montes apunta que es tracta d'un sector "molt invisibilitzat" i "deixat de la mà de l'administració". El gerent de la patronal ha reivindicat que hi poden haver uns 20.000 educadors arreu de Catalunya dedicats a aquest sector i que, per tant, l'afectació de les restriccions és "molt greu".

Reivindica la seguretat de les extraescolars

Montes ha afirmat que "en termes generals" no hi estan d'acord amb el tancament de les activitats extraescolars. "No creiem que hi hagin dades objectives ni arguments objectius que justifiquin la prohibició de fer extraescolars i colònies escolars", ha declarat.

Ha recordat que des de l'Acellec es va anar més enllà en el protocol fet per Educació sobre aquestes activitats i que les fetes a l'estiu van finalitzar amb un nivell de contagis "anecdòtic". A més, ha indicat que el nivell de seguretat és "raonable" en aquestes activitats i que el rigor dels professionals és "molt elevat". Per tot això, no veia justificat prendre mesures "gaire agosarades" com les que s'han acabat prenent.

Ha lamentat també que els equips docents estan "molt pressionats" per la feina afegida, les complexitats logístiques i ha plantejat que sovint descarten qualsevol cosa que vagi més enllà d'allò que és estrictament obligatori, com seria el cas d'aquestes activitats del lleure.

20 milions per ajudar el sector

En aquest sentit, ha assegurat que entén que el Govern hagi de prendre mesures sanitàries, però ha apuntat que aturar les activitats extraescolars "reforça la sensació de l'opinió pública de seguretat sobre l'activitat". A més, ha augurat que les mesures s'allargaran més de 15 dies.

Davant d'aquesta situació, Montes ha explicat que les empreses es troben que si apliquen un ERTO han de continuar pagant les despeses de la seguretat social sense tenir ingressos i amb totes les dificultats burocràtiques que això comporta. "Hem de tancar activitat, no tindrem ingressos i hem de continuar pagant la seguretat social dels treballadors, això aboca a acomiadaments", ha manifestat.

Per això, el gerent de l'Acellec ha reclamat una injecció econòmica suficient per salvar el sector. En aquest sentit, ha dit que cal veure si els 20 milions d’euros anunciats per a tot el lleure educatiu són suficients i si no ho són ampliar la partida. D'altra banda, ha demanat agilitat en la tramitació d'aquests ajuts "perquè hi va la supervivència" de moltes empreses.

Per últim, Montes ha posat èmfasi en la situació que viuen les colònies, tant escolars com les socials de cap de setmana, i especialment en un cap de setmana com el de la Castanyada que habitualment és de molta activitat. El gerent ha detallat que les colònies escolars d'entre setmana eren poquíssimes i que les noves mesures han fet desaparèixer la resta, cosa que situa aquest sector entre els que viuen majors dificultats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article