Un 8% de les llars catalanes passarà fred aquest hivern i un 41% no tindrà temperatura de confort

Un informe d’arquitectes apunta la necessitat “urgent” d'actuar sobre el parc d'edificis per reduir la pobresa energètica


El 8% de les llars catalanes passarà fred a l'hivern per tenir una temperatura inferior a 17 graus i un 41% la mantindrà entre 18 i 19, per sota de la recomanació d'un mínim de 20 graus. Aquesta és una de les conclusions de l'‘Informe sobre la Rehabilitació Energètica a Espanya. Una oportunitat per a millorar el parc edificiat’, elaborat pel Consell General de l'Arquitectura Tècnica d'Espanya (CGATE) i el Grup Mútua de Propietaris. 

Tots dos han alertat dels riscos per a la salut i han apuntat que una temperatura per sota de 17 graus revela una situació de pobresa energètica. L'informe crida a la necessitat “urgent” d'actuar sobre el parc d'edificis, on es detecten baixos nivells de renovació.

En l'última dècada, a l'Estat es renoven en profunditat aproximadament el 0,8% dels edificis, mentre que a França o Alemanya el percentatge se situa a prop del 15%. El president del CGATE, Alfredo Sanz, apunta que per a reduir l'índex de població afectada per la pobresa energètica s'ha “d'insistir en la necessitat de reducció de la demanda energètica de les llars vulnerables com a mesura prioritària”. Les estimacions del Consell apunten que s'ha d'actuar sobre tres milions d'habitatges, el 12% del parc edificat i la recomanació és arribar als vuit milions.

Els dos organismes apunten que la reducció de la demanda és la clau i per això han destacat la importància de l'aïllament tèrmic, la reducció dels ponts tèrmics, la substitució de fusteries exteriors o la incorporació de sistemes de control solar.

Un cop assolit aquesta reducció de la demanda, es pot actuar en millorar el rendiment de les instal·lacions i equips, evitant combustibles més contaminants i incorporant noves tecnologies, així com buscar l'electrificació del sector. L'objectiu seria el 100% de l'electrificació per al 2050. Per últim, s'hauria de cobrir la petita demanda resultant amb energies renovables i alternatives. Per últim, l'informe apunta que el més efectiu és actuar en diversos edificis a la vegada, sent un edifici el mínim, i arribar si es pot a barris sencers.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article