Entitats del món de la salut i l'acció social demanen a Pedro Sánchez que suspengui els desnonaments durant l'estat d'alarma

Alerten que deixar al carrer a persones vulnerables dificulta el control de la Covid-19, exposant-les al contagi


Diverses entitats sanitàries i de l’acció social de Barcelona, així com col·legis de professionals i societats científiques han demanat per carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos, que suspenguin els desnonaments mentre durin l'estat d'alarma i el toc de queda. 

Les entitats recorden que hi ha una moratòria aprovada durant l'estat d'alarma que s'ha prorrogat fins al 31 de gener de l'any vinent, però la consideren “insuficient”, atès que molts dels desnonaments són previs a la pandèmia i no són de lloguer, per la qual cosa, les llars afectades es troben “sense cap protecció”. Per això demanen aturar aquestes accions judicials que titllen de “brutalitat” i generen “patiment i vulneració de drets”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut aquest dijous una representació de les entitats, amb qui posteriorment ha compartit una roda de premsa per explicar el contingut de la missiva.

La carta assenyala que tot i que hi ha una moratòria aprovada pel Govern espanyol durant l’estat d’alarma i que s’ha prorrogat fins al 31 de gener de 2020, aquesta és insuficient perquè molts desnonaments són previs a la pandèmia i no són sobre el lloguer, la qual cosa fa que hi hagi moltes llars sense cap protecció. Tot plegat constitueix un “important problema de salut pública”, diu la missiva, que recorda que en el cas de Barcelona en el 60% dels casos de desnonament que s’han conegut aquest any hi ha presència de menors d’edat.

Les entitats, col·legis professionals i societats científiques exposen així que hi ha diversos estudis que demostren una relació clara entre els desnonaments i la pèrdua de salut psicològica, física i social, i que això succeeix des del mateix moment en què existeix l’amenaça de perdre l’habitatge fins que es produeix l’execució.

Greu impacte en els menors d’edat

En el cas dels menors d’edat es produeix un greu impacte en el seu benestar, “afectant principalment el seu estat d’ànim, l’autoestima i el rendiment escolar, afegeixen”. A més a més, en l’actual pandèmia sanitària provocada per la Covid-19, l’escrit sosté que les persones en risc de desnonament tenen una major probabilitat d’infectar-se amb el nou coronavirus, la qual cosa s’explica perquè sovint es veuen obligades a traslladar-se a casa de familiars o amics, augmentant la sobreocupació d’habitatges i reduint les possibilitats d’una higiene adequada, entre d’altres.

De fet, en aquests grups de població més vulnerables, patir la Covid-19 també augmenta el risc de patir altres inseguretats com són l’alimentària, la laboral i la residencial. Així doncs, conclou la carta, disposar d’un habitatge digne no només “és clau” per la seva importància en la salut i el benestar de les persones, sinó que també té un “rol destacat” en un control adequat de la pandèmia.

Per tot plegat, els diferents signants consideren imprescindible que totes les administracions públiques exerceixin les seves competència per garantir el dret a l’habitatge i per evitar una nova onada de desnonaments. “Insistim i tornem a demanar a l’Estat que decreti la suspensió dels desnonaments de les persones en situació de vulnerabilitat”, indiquen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article