Restauració al 30% i esport a l’aire lliure i cultura al 50%, primera fase de l'esborrany de pla de desescalada

En una segona etapa, el confinament de cap de setmana seria comarcal i els gimnasos també podrien reobrir


El pròxim dilluns 23 de novembre el Govern inciarà una desescalada paulatina de les restriccions que aquesta tardor s’han imposat per fer front a la segona onada de la Covid-19.

Segons l'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i Interior, en una primera fase, que començarà el dia 23 de novembre arreu del país i que durarà 15 dies, preveu obrir la restauració al 30%, tant a les terrasses com a l'interior, i en horari entre les 6 i les 17 hores. Així mateix, es reobriran les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament del 50%, també les piscines, tot i que estiguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones.. D’altra banda, a les universitats es manté la docència teòrica en format virtual i les extraescolars segueixen tancades.

En el sector cultural, al document filtrat a l’ACN i confirmat per fonts del Govern, s’estableix també que es podran obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts al 50% de la seva capacitat, i amb un aforament màxim de 600 persones, el mateix que els museus i sales d'exposicions.

En l’àmbit del comerç, es manté el 30% en les botigues de menys de 800 metres quadrats. Les més grans han de continuar reduint la superfície màxima de venda fins aquesta xifra. Els centres comercials segueixen tancats excepte els comerços de primera necessitat o els locals que tinguin accés directe des de la via pública. Pel que fa als actes religiosos, i cerimònies civils, continua l’aforament reduït al 30%, però amb un màxim de 200 persones. 

La resta de restriccions segueixen vigents en aquest primer interval. Pel que fa a la mobilitat, es manté el tancament perimetral de Catalunya i el municipal de cap de setmana, així com el toc de queda. Les reunions segueixen sent de sis persones corresponents a una bombolla de convivència habitual.

Confinament de cap de setmana comarcal

En una segona etapa, segons apunta l’esborrany, el confinament de cap de setmana passaria a ser comarcal i els gimnasos podrien reobrir al 50%. La restauració passarà al 50% i la cultura, al 70%. En aquest segon tram, i pel que fa al comerç, les botigues podrien obrir al 50%. Les més grans de 800 m2 podrien recuperar tot l'espai sempre que mantinguin l'aforament a la meitat, però els centres comercials encara seguirien tancats. Pel que fa l'esport, la segona etapa preveu la reobertura de gimnasos al 50% sense vestidors. A més, s'obren les extraescolars no reglades amb un sol alumne. Les reunions es mantenen en 6.

En una tercera fase, les trobades ja poden ser de 10 persones corresponents a un màxim de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. El confinament de cap de setmana depassa ja la comarca i funciona per àrees, sempre que estiguin en la mateixa fase. La restauració pot ampliar l'horari fins a les 21 hores. Els museus podrien obrir al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts (màxim 700 persones). Els centres comercials poden tornar a obrir al 30%, i l'esport passa a un 70% d'aforament en exterior, mantenint el 50% en l'interior.

En una quarta fase s’inclou recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. S'elimina el confinamnt de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda. La cultura es queda en el 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les 1.000. Es recuperen les competicions esportives. Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes. Es poden aplegar un màxim de 1.000 persones en actes religiosos i cerimònies civils.

En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de forma virtual.

Desescalada asimètrica

El Govern ja va anunciar que la desescalada podria ser asimètrica i aplicar-se a diferents velocitats al territori. La intenció és que el pla es pugui enllestir i presentar aquest dijous.

El document deixa clar que les quatre etapes del pla de reobertura es reavaluaran territorialment cada 15 dies. En funció dels resultats es decidirà si es continua amb el pla (si l'Rt segueix per sota de 0,9 i els nous ingressos setmanals van a la baixa), si es prorroguen les mesures vigents (si l'Rt està entre 0,9 i 1 i s'estabilitzen els nous ingressos), o bé si es revisen les restriccions aplicades (Rt per sobre d'1 i increment d'ingressos setmanals).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article