Prop de 170 persones sense llar que encara estan acollides a la Fira de Barcelona es traslladaran a hotels

Barcelona també compta amb les 40 places per a dones, 40 places per a joves i 70 per a persones amb drogodependències


L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que les prop de 170 persones sense llar o en situació d’emergència habitacional que encara estan acollides a la Fira de Barcelona arran de la pandèmia es traslladaran en tres hotels i residències de la ciutat a partir d’aquest novembre. Els espais sumen 221 places en total i se sufragaran amb dos milions d’euros del total de 3,5 milions que la Generalitat ha compromès fa uns dies per atendre persones en situació de sensellarisme a Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

Es tracta d’un edifici amb 95 places ubicat al districte de Gràcia que gestionarà la Fundació Salut i Comunitat, un altre de 100 places ubicat al districte de Sant Martí que gestionarà la Creu Roja i un de 26 places, més petit, només per a dones, que està situat al districte de Sarrià – Sant Gervasi i que gestionarà el Centre Assís.

Tot i que l’acord és ferm, els equips professionals del consistori han demanat no especificar les adreces exactes d’aquests hotels i residències per no generar pressió mediàtica i permetre un acompanyament “més tranquil” tant a les persones que seran traslladades com al veïnat de cadascuna de les zones.

En qualsevol cas, els trasllats permeten oferir a les persones en situació de sensellarisme o d’emergència habitacional un espai “més segur” davant de possibles contagis, amb més autonomia i amb major privacitat, tres de les condicions que es buscaven un cop superada la irrupció de la pandèmia de Covid-19 i la necessitat inicial d’obrir nous equipaments d’emergència el més ràpid possible.

La reobertura de l’Institut Pere Calafell

A banda d’aquestes 221 places, Barcelona també compta amb les 40 places per a dones de La Llavor que gestiona Sant Joan de Déu Serveis Socials, les 40 places per a joves ubicades a Montgat que gestiona Superacció i les 70 per a persones amb drogodependències que gestiona ABD en un equipament de la Fundació Pere Tarrés.

Igualment, la ciutat reobrirà l’Institut Pere Calafell la setmana vinent, després de fer les obres de millora i adequació per a 58 persones i que gestionarà Creu Roja. La ciutat disposa addicionalment d’altres equipaments preparats per fer front un possible rebrot de la Covid-19 o una baixada de les temperatures per sota dels zero graus que poden funcionar com equipaments d’acollida d’emergència puntual: les 75 places del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), les 225 places d’un dels pavellons de Fira de Barcelona i les 50 places d’un altre hotel situat al districte de l’Eixample.

Balanç de les persones ateses

Entre el mes de març i l’octubre, els diferents equipaments extraordinaris per a persones sense llar obert en el context de la Covid-19 han permès atendre un total de 1.522 persones, de les quals 1.286 són homes, 232 dones i quatre persones que s’identifiquen com a no binàries.

En paral·lel, els equips de carrer del Servei d’Inserció Social en Medi Obert (SISMO), que han seguit fent la seva feina diària en tot moment, van detectar el mes passat un total de 982 persones dormint al carrer. Aquesta és la xifra més baixa dels darreres tres anys a les portes de l’hivern. El novembre del 2018 eren 1.050 persones i el novembre de l’any passat 1.091. El màxim observat es va registrar el juliol del 2019, amb 1.112 dormint al carrer, i al mes de febrer d’engany, just abans de l’esclat de la Covid-19, eren 1.077.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article