Els sindicats carreguen contra la suspensió de la denegació del concert a les escoles que segreguen: “És una aberració”

Educació recorrerà la decisió i manté la voluntat de no renovar la concertació a les escoles que separen l'alumnat per sexe


Els sindicats d'ensenyament USTEC-STEs i CCOO han carregat contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suspendre la denegació del concert a les escoles de primària que segreguen per sexe. "És una aberració, estem molt escandalitzats", ha dit el portaveu d'USTEC-STEs, Xavier Díez. De fet, el sindicat ha exigit al Departament d'Educació que "desobeeixi" la resolució judicial, perquè consideren que és "contrària als drets fonamentals". També CCOO ha instat el Departament a moure fitxa i el seu portaveu d'Ensenyament, Manel Pulido, ha demanat que facin "tot el possible" per evitar que la suspensió s'acabi materialitzant.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre aquest dilluns la denegació del concert als centres de primària que segreguen per sexe impulsada pel Departament d'Educació. El Tribunal accepta les mesures cautelars sol·licitades pels centres i estableix la renovació del concert per sis cursos escolars més, a partir del 2020-2021.

El Departament d'Educació ha anunciat que interposarà recurs contra aquestes cautelars i ha expressat la voluntat de no renovar aquests concerts, més encara quan asseguren que hi ha un consens majoritari a l'Estat arran de l'aprovació de la nova llei d'Educació al Congrés, segons han apuntat fonts de la conselleria. El Govern havia denegat al maig la renovació del concert educatiu a les escoles que segreguen per sexe, tot i que els hi va concedir un any de pròrroga. La mesura afecta 11 centres d'arreu de Catalunya i llavors Educació va justificar que no complien “el principi de coeducació per mitjà de l'escolarització mixta, que ha d'ésser objecte d'atenció preferent, segons la LEC".

En la seva interlocutòria, el TSJC diu que "la pèrdua del concert suposarà que les famílies hagin d'assumir el cost de l'ensenyament, i, en conseqüència, que alguns pares decideixin canviar els seus fills de col·legi, sobretot en la situació de crisi econòmica actual. Aquest canvi de col·legi exigirà a les famílies afectades una adaptació al nou centre, cosa que afecta als alumnes, que es veuran apartats dels seus companys, hauran d'adaptar-se a la metodologia del nou col·legi, adaptació que requereix un temps més o menys llarg i que pot, fins i tot, repercutir en els seus resultats acadèmics".

Els magistrats al·leguen que seria molt difícil que els alumnes poguessin tornar al centre si finalment la decisió final és mantenir el concert. A més, es causarien importants danys econòmics a les escoles afectades. Per això, decideix mantenir la situació actual en espera de la decisió judicial final. Per últim, el TSJC es basa en altres recursos similars a la resta de l'estat on el Suprem ha decidit cautelarment mantenir el concert.

Hi ha, però, un vot particular del magistrat Pedro Luís García, que es mostra en contra de la decisió majoritària d'acceptar les cautelars. El jutge ho defensa assegurant que manquen proves i hi ha una "ocultació de dades rellevants". Tampoc veu acreditats els perjudicis ja que assegura que, en tot cas, serà en el període de matriculació quan es coneixeran les inscripcions d'alumnes i l'afectació que pot tenir la no renovació dels concertes en aquets centres. Per últim, veu una "manca absoluta d'aparença de bon dret reforçada en la rebutjada nul·litat radical de la sol·licitud de requeriment de presentació dels projectes educatius, exigits per norma en rang de llei i avalats pel TC per a reconèixer la constitucionalitat del precepte que permet l'educació segregada per sexes".

“Una mala notícia”

El representant sindical de CCOO, Manel Pulido, que ha lamentat que és "una molt mala notícia", ha assenyalat que tot i que la interlocutòria s'ha fet pública aquest dilluns es va emetre precisament dijous passat, el mateix dia que el Congrés dels Diputats va donar llum verda a la LOMLOE, coneguda com a 'llei Celaá', que vol deixar de finançar els centres que segreguin.El portaveu ha dit que "en el pitjor dels casos" caldrà esperar la resolució judicial definitiva i ha confiat que es doni cobertura a la "demanda històrica" recollida a la llei.

Encara que Pulido ha admès que no sap "quines són les possibilitats que la decisió tiri enrere" sí que ha demanat al Departament que posi "tots" els seus serveis jurídics a treballar perquè es pugui denegar el concert com ja recull la llei. A USTEC-STEs, però, no tenen gaire confiança que s'acabi revertint aquesta decisió. "La justícia espanyola no és gens neutral, s'inventaran qualsevol martingala per no deixar de finançar l'església catòlica", ha carregat Díez, que ha insistit que és "vergonyós" que en ple 2020 hi hagi escoles amb finançament públic que segreguen per sexe.

De fet, el portaveu d'USTEC-STEs ha vinculat la decisió directament a "l'actitud de la dreta nacionalista espanyola" en el marc del debat sobre la LOMLOE i ha assegurat que tot es tracta d'una "batalla cultural" que no té a veure amb qüestions educatives sinó "amb una certa voluntat d'hegemonia franquista on la separació per gènere estava emparada". En aquest context, creu que els tribunals "intentaran protegir un grup de molt poder com l'Opus".

En aquest sentit, USTEC-STEs veu possible que de cara al proper curs encara hi pugui haver el concert, perquè entremig hi ha d'haver les eleccions catalanes, la formació de Govern i encara s'hauria d'aprovar el decret per denegar els concerts definitivament. Tot i això, el sindicat exigeix a l'executiu entrant que desobeeixi la resolució judicial perquè "es legitima una educació discriminatòria".

Notícia “esperada”

Díez ha admès que des del seu sindicat ja temien que s'acabés suspenent la denegació i ha assegurat que els representants de les escoles concertades afectades estaven "molt tranquils". El portaveu ha remarcat que "no per esperat és més vergonyós" i ha denunciat que és "una provocació" que just la setmana que se celebra el 25 de novembre –la Diada Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones- s'avali el finançament públic de la segregació per sexe.

La consellera delegada de la Institució Familiar d'Educació (que agrupa sis de les 11 escoles afectades), Teresa Martínez, ha assegurat que seguiran defensant "amb fermesa" el dret a triar el model d'organització escolar en condicions d'igualtat. "L’experiència dels darrers anys ens ha demostrat que quan els governant legislen anteposant la ideologia a l’estat de dret, els tribunals sempre ens han donat la raó, com ha quedat palès a les diverses sentències favorables a les nostres escoles", ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article