El Parlament aprovarà la setmana que ve una modificació de la llei de violències masclistes

El canvi normatiu reconeix totes les dones transgènere i obliga els partits a tenir protocols


El Parlament aprovarà dijous que ve una modificació de la llei de violències masclistes del 2008 impulsada pels comuns. Entre els canvis més significatius hi ha el reconeixement de totes les dones transgènere eliminant els requisits de l'anterior llei, que establia que només eren objecte de la normativa les que havien fet tot el procés, tenien un informe mèdic o el DNI ja les reconeixia administrativament com a dones. 

A proposta d'ERC, s'ha incorporat l'obligació dels partits a tenir protocols per a la prevenció, detecció i actuació davant la violència masclista. El text concreta que “s'ha de suspendre o expulsar de la militància les persones que cometin aquests actes”. El dictamen de la llei es va aprovar aquest dimecres en comissió.

La relatora de la modificació de la llei i diputada de CatECP Susanna Segovia ha destacat que no es tracta d'una reforma integral sinó de modificar alguns punts per ampliar les garanties dels drets de les dones víctimes de violències masclistes. La iniciativa es va registrar fa un any i Segovia ha celebrat que el dictamen s'aprovés en comissió per un “ampli consens” amb les úniques abstencions de PSC i PPC en alguns punts.

Per a la diputada dels comuns, la reforma suposa “un reconeixement explícit i donar visibilitat a les dones transgènere com a dones que tenen el mateix dret a accedir a la xarxa de protecció” i ha destacat que amb les modificacions s'eliminen els requisits que tractaven la transsexualitat com una patologia. Una de les condicions que posava la llei del 2008 era un mínim de dos anys de tractament amb hormones per poder ser considerada víctima de violència masclista i, per tant, poder ser emparada per la llei.

Per la seva banda, la diputada d'ERC Jenn Díaz ha assenyalat que amb les modificacions de la llei del 2008 es defineix què és la violència en l'àmbit de la política i que s'obliga els partits a tenir plans d'igualtat i protocols així com actuar amb la “diligència deguda”, que “es com s'espera que actuïn les administracions i els partits". Així doncs, serà la primera llei que incorpora la violència contra les dones en espais de poder.

Díaz també ha remarcat que s'afegeix a la llei no només les violències masclistes en l'àmbit institucional sinó també en altres àmbits com el digital i de l'educació. Per a la diputada d'ERC, la nova norma garanteix els drets per a totes les dones i ha destacat que les dones són un grup no homogeni que requereix d'una atenció que respongui a les seves especificitats. És el que a la llei s'anomena interseccionalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article